Jyväskylä suomi uutiset

jyväskylä suomi uutiset

Neljän maakunnallisen sähkönmyyjän fuusio vaikuttaisi myös palveluvalikoimaan. Siitä tulisi huomattavasti laajempi kuin yhtiöillä nyt on, ennustaa Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen. Neljällä yhtiöllä on yhteensä asiakasta. Heidän olemassa olevat sopimuksensa jatkuvat Kuopion Energian Lindholmin mukaan entisellään. Uusien sopimusten hinnat tulevat kuitenkin muuttumaan isolla osalla asiakkaista, sillä eri yhtiöillä on nyt eri hinnat, jotka fuusiossa todennäköisesti mankeloidaan yhdenmukaiseksi.

Otetaan esimerkiksi 18 kilowattituntia vuodessa kuluttava omakotitalo Jyväskylän maaseudulta. Energiaviraston sähkövertailun mukaan vuoden sähköenergia maksaisi Jyväskylän Energialta 1 ,84 euroa vuodessa. Lappeenrannan Energialta tilattuna sähkö maksaisi ,40 euroa.

Kuopion Energian ja Savon Voiman hinnoittelu osuu sille välille. Tämän lisäksi tulee luonnollisesti vielä sähkönsiirtohinta, jota ei voi kilpailuttaa. Uuden yhtiön hinnoittelusta ei ole vielä mitään tietoa, mutta yhdistymisen yksi tavoite on pienentää kustannuksia. Kuluttajan näkökulmasta se tarkoittaa, että hinnat eivät ainakaan nouse.

Ja jos eri maakuntayhtiöiden hinnoittelu yhdenmukaistetaan, se näkyy todennäköisimmin ääripäiden, eli Jyväskylän ja Lappeenrannan asiakkaiden hinnoissa. Kuluttajan näkökulmasta "sen tutun ja turvallisen" sähköyhtiön hyppääminen isompaan kokoluokkaan voi tuoda muitakin muutoksia.

Kun Vaasan yliopistossa tutkittiin sähkönhintoja vuosina —, yksi yleishavainto oli, että isommilla yrityksillä hinnat vaihtelivat enemmän kuin pienillä. Pienemmät toimijat menivät enemmän omien tuotanto- tai hankintakustannusten mukaan, sanoo projektipäällikkö Teemu Närvä Vaasan yliopistosta. Viime vuonna Kuopion Energian, Jyväskylän Energian ja kainuulaisen Loisteen sähkönmyyntitoimintojen fuusio näytti lähes varmalta.

Hanke oli jo hyväksytty Kuopiossa ja Jyväskylässä, mutta Kajaanin kaupunginhallitus kaatoi sen loppumetreillä. Sähkön vähittäismyyntimarkkinat Suomessa ovat varsin hajautuneet verrattuna moneen muuhun maahan.

Uudella yhtiöllä olisi asiakkaalla alle kymmenen prosentin siivu markkinoista. Toisaalta Energiaviraston arvion mukaan kolmella suurella eli Fortumilla, Vattenfallilla ja Helenillä ei ole niilläkään yhteensä kuin 35—40 prosentin markkinaosuus. Suomessa on Energiaviraston mukaan runsaat 70 sähkönmyyntiyhtiötä. Niistä 40—50 toimii valtakunnallisilla markkinoilla ja loput paikallisesti. Toisaalta useimmilla koko maassa toimivilla yhtiöilläkin on tausta kunnallisena tai alueellisena energiayhtiönä.

Jutussa olevassa kuvassa on Kuopion Energian toimitusjohtaja, ei Savon Voiman toimitusjohtaja. Maalausjälki paljastaa, että se on maalattu ruiskulla. Valmennuspäällikkö Jukka Västinen myhäilee työnsä jäljelle. Sanoin, että se on design, Västinen höröttää ja pyyhkii auringonpaahteessa hikipisaran otsaltaan.

Hän on työpaikallaan Hippoksella jalkapallokentän laidalla. Västisen selän takana nököttää kaksi rahtikonttia, sininen ja valkoinen. Toisessa sijaitsee Västisen toimisto tietokoneineen, toisessa taas jalkapalloa pelaavien tyttöjen pukutilat. JyPK sai treenejään helpottavat kontit käyttöönsä muutama viikko sitten. Ilman kahta konttia Västisen pitäisi tehdä toimistohommia muualla ja jalkapalloilijoiden vaihtaa pelikamppeita taivasalla.

Ei Västinen silti panisi pahakseen, jos kaupunkiin tulisi uusia liikuntapaikkoja ja sisäliikuntatiloja. Ja niitä onkin tulossa, sillä Jyväskylän kaupunki aikoo purkaa Hippoksen vanhat liikuntahallit ja rakentaa tilalle uudet.

Mutta onko niiden oltava niin prameat, mitä suunnitelmissa on, niin siitä voi olla montaa mieltä, hän sanoo. Pienimmästä päästä kaupungin suunnitelmat eivät ole: Jyväskylä haluaa rakentaa Hippokselle ja sen ympärille vetovoimaisen kaupunkialueen. Jyväskylän Hippokselle suunnitellaan rakennettavaksi muun muassa uutta jalkapallostadionia, jossa olisi avattava katto.

Mitä haittaa siitä olisi JyPKille, jossa pelaa noin tyttöä ja naista, ja vielä kortteliliigalaista päälle? Emme nytkään pelaa Harjun stadionilla, koska se on liian kallis, vaan Vaajakoskella. Voi vain kysyä, kuinka kalliiksi pelaaminen kävisi, hän pohtii. Jos urheiluseurat eivät selviä tilavuokrien korotuksista, joutuu kaupunki tukemaan niitä verovaroin. Jyväskylän kaupunki aikoo sitoutua ostamaan käyttövuoroja uudelta Hippokselta 5,5 miljoonan euron arvosta vuosittain 20 vuoden ajan.

Silti Sihvonen epäilee vahvasti, ettei summa riitä. Urheiluseurojen pelkoja käyttömaksujen holtittomasta noususta toppuuttelee Hippos -hanketta vetävä Kari Halinen Jyväskylän kaupungilta. Tämä tarkoittaa kymmenen prosentin korotuksia niihin hintoihin, mitä Hippoksella nyt käytetään. Sen ei pitäisi olla kenellekään mahdoton. JyPKin valmennuspäällikkö on asiasta eri mieltä. Hänen mielestään liikuntatilojen käyttömaksuilla ei olisi varaa nousta yhtään.

Halinen myöntää, että osalla seuroilla taloudellinen tilanne on vaikea. Myös vaihtoehto, jossa seura jättää maksut maksamatta ja velkaantuu lisää, on huono. Loppujen lopuksi jokainen seura päättää itse, käyttääkö se Hippoksen liikuntatiloja vai etsiikö tilat muualta. Epäilyksiä ovat esittäneet esimerkiksi monet kaupungin pitkäaikaiset liikuntavaikuttajat Keskisuomalainen.

Arvostelijat sanovat, ettei Hippokselle kaavailtu liikunta-, urheilu- ja tutkimuskeskittymä ole kansainvälisesti arvioituna niin ainutlaatuinen, mitä sen suunnittelijat väittävät. Vuosi sitten eläkkeelle jäänyt, parikymmentä vuotta Jyväskylän kaupungin liikuntajohtajana työskennellyt Pekka Sihvonen on yhdessä professori Kimmo Suomen ja Jyväskylän entisen tilapalvelun projektipäällikön, Ilmo Viitasen kanssa arvostellut Hippoksen mittavaa uudistushanketta sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Hippoksen kehittämistä Sihvonen ei vastusta, kuten ei moni muukaan hankkeen arvostelijoista. Hänen mielestään tilanne ratkeaisi korjaamalla nykyisiä rakennuksia ja muuttamalla tarvittaessa niiden käyttötarkoitusta.

Rakennukset eivät Sihvosen mukaan ole purkukunnossa. Se on kaupunkilaisille ja käyttäjille selvästi edullisempi ratkaisu, hän sanoo. Monet epäilevät etenkin Jyväskylän kaupungin ajatusta hyödyntää sijoittajien kiinnostusta alueen uudistamisessa. Kaupunki on laskenut, että uudenlaisille järjestetyillä se pystyisi saamaan enemmän aikaan sillä rahalla, mitä sillä joka tapauksessa menisi Hippoksen tilojen ylläpitoon ja kunnostukseen.

Tämä onnistuu, kun luodaan Hippokselle uusi kaupunkialue, jonne tulee liikunnan ja huippu-urheilun vanavedessä esimerkiksi asuntoja ja liiketiloja yrityksille. Kaupunki investoi rohkeasti alueelle, minkä seurauksena yksityiset sijoittajat haluavat sijoittaa sinne vielä enemmän. Hippokselle syntyy uutta liiketoimintaa liikunnan ja urheilun ympärille. Hippoksen visiota pohtiessa herää kysymys, tehdäänkö sitä liikkujien vain liike-elämän näkökulmasta?

Ainakin lajiseuroissa on osin herännyt pelkoja, että ne jäävät bisneksen jalkoihin. Jos meillä ei olisi tässä liike-elämää mukana, emme pystyisi tätä tekemään. Uusia rahoitusmallia etsitään jatkuvasti rahoittaa perinteistä kuntavetoista liikuntarakentamista, hän jatkaa.

Pekka Sihvonen on yksi niistä, joka epäilee, ettei vipurahoituksella eli yksityisiä rahoittajia houkuttelemalla ratkaista julkisten liikuntatilojen rakentamista eikä niiden käytöstä aiheutuvia kuluja. Kaupungin liikuntatilat pitäisi rakentaa julkisilla varoilla. Halinen on eri mieltä. Yksityistä rahaa on käytetty hänen mukaansa urheilutilojen rakentamisessa aiemminkin. Esimerkeiksi hän nostaa Tampereen kansiareenan Aamulehti sekä aikoinaan Helsinkiin rakennetun Hartwall Arenan, joka on vakiinnuttanut paikkansa kisa-areenoiden joukossa.

Sellainen Jyväskylä päätti vuoden marraskuussa olla. Hippos -hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen antaa mieluusti haastattelun Jyväskylän Paviljongissa upouuden ständin edessä. Näytöllä vilahtaa havainnekuvia suunnitteilla olevasta Hippoksesta. Hän vetää Hippoksen ohella toista isoa projektia eli sairaalanmäen ympäristön kehittämishanketta. Halinen muistelee opiskeluaikaansa Jyväskylässä. Tämän päivän Hippos ei hänen mukaansa valtavasti poikkea niistä ajoista.

Hippos -hankkeen projektipäällikkö ei hätkähdä suunnitelmiin kohdistuvaa arvostelua. Sitä kohdistuu aina julkisiin rakennushankkeisiin. Silloin tulee kaikkia näkökulmia käytyä läpi, hän sanoo. Joillekin Hippos -hanke näyttäytyy liian kalliina. Halisen mukaan hankkeen hintaa on saatu alennettua. Alkuperäinen kustannusarvio oli miljoonaa euroa.

Nyt arviot liikkuvat — miljoonassa eurossa. Hippos-hankkeen rahoitus tapahtuu kiinteistöyhtiön kautta. Kiinteistöyhtiön oman pääoman määrä on runsaat miljoonaa euroa, mistä kaupungin osuus on runsas kolmasosa. Jyväskylän kaupunki sijoittaa kiinteistöyhtiöön noin 34 miljoonaa euroa sekä vastaa alueen kunnallistekniikan ja liikuntapuiston rakentamisesta.

Loput hankkeesta kiinteistöyhtiö rahoittaa ottamalla velkaa. Liikuntatiloja ollaan rakentamassa noin kerrosneliömetriä, kokonaisuutena rakennusalaa on kerrosneliömetriä. Yhden kerrosneliömetrin rakennuskustannukset ovat runsaat tuhat euroa neliöltä. Siinä missä Hippos -hanketta on moitittu kalliiksi ja ylimitoitetuksi, samaan aikaan sitä on epäilty myös tehtäväksi liian halvalla. Tätä epäilee muun muassa Pekka Sihvonen. Hänen mukaansa realistiset liikuntatilojen rakentamiskustannukset ovat pikemminkin kaksinkertaiset.

Ainakin jos halutaan rakentaa laadukkaasti. Sihvosta ihmetyttää Hippoksen alueen nykyisen rakennuskannan lyhyt elinkaari. Esimerkiksi monitoimitalo on alueella vanhimmasta päästä, ja se on noin 40 vuotta vanha. Siihen on tehty sinä aikana monia korjauksia.

Hän pelkää, että vanhat tilat korvataan huonolla rakentamisella. Esimerkiksi kaupungintaloon tehtiin mittava remontti, mutta rakennus on yli vuotta vanha. Rakentaa voi myös laadukkaasti, jos halutaan, Sihvonen sanoo. Kari Halinen myöntää, että runsaan tuhannen euron kerrosneliökohtaiset rakennuskustannukset ovat edulliset.

Rakentaminen on hänen mukaansa sillä hinnalla kuitenkin mahdollista. Hippoksen rakentajaksi on valittu Lehto Group. Yhtiö on erikoistunut talousohjattuun rakentamiseen. Toisin sanoen, rakennuskustannuksia puristetaan alaspäin esimerkiksi karsimalla käytäviä ja tilaa vieviä rakenteita sekä käyttämällä rakentamisessa valmiita moduuleita eli rakennusosia. Niitä yhtiö valmistaa omilla tehtaillaan. Teemme hanketta, jonka elinkaari on vähintään 50 vuotta.

Jos tälle ajalle tehdään liikuntatiloja, noin miljoonan euron arvosta, niin ei rakentamisen hinta yhtä vuotta kohden ole kovin paljon, Halinen perustelee. Hän myös muistuttaa, että nyt rakennetaan kokonaan uutta.

Määräykset ja teknologia ovat ehtineet muuttua ajoista, jolloin Hippoksen nykyiset rakennukset tehtiin. Kasvavien kaupunkien välinen kilpailu asukkaista, opiskelijoista, yrityksistä ja matkailijoista näyttää vain kiihtyvän talousnousun mukana.

Sijainnissa Jyväskylä osin häviää Tampereelle ja satamakaupungeille, kuten Turulle. Jyväskylässä sijaitsee kuitenkin Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU tuottaa tietoa ja tutkimustuloksia, ja sen osaamista haluttaisiin urheilubisneksessä kernaasti hyödyntää enemmänkin. Sen tiloissa toimii lisäksi Kansainvälisen Olympiakomitean toimipiste. Päällisin puolin näyttää, että Jyväskylällä olisi ainekset tarjota jotakin, mitä Tampereella, Oululla, Turulla tai pääkaupunkiseudulla ei ole.

Tulevaisuuden rakentaminen vaatii visioita, mutta kaikkien epäilyksiä ne eivät hälvennä. Ei tästä kaupungista tule metropolia, liikuntakaupunkinakaan, epäilee Pekka Sihvonen. Jyväskylä haluaa Hippoksesta alueen, joka vetää puoleensa paitsi liikunnan harrastajia myös huippu-urheilijoita ja tutkijoita, tavallista kisayleisöä sekä yrityksiä ja uusia asukkaita.

Tavoitteena on alue, joka kiinnostaisi esimerkiksi huippu-urheilijoita siinä määrin, että sinne tultaisiin pitämään maajoukkueleirejä. Pisimmät visiot kohdistuvat keskussairaalanmäelle asti, joka on alle puolen kilometrin päässä Hippokselta. Nykyään esimerkiksi leikkauksista toipuvat urheilijat matkustavat Suomesta Kroatiaan kuntoutumaan.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalajan mukaan sama voitaisiin tehdä Jyväskylässä. Osaaminen on kansainvälistä tasoa, Kalaja sanoo. Ongelmana on tällä hetkellä, että osaaminen on hajallaan. Tai siis, jos sote-uudistus toteutuu, sote-maakunnan kanssa. Samaa sanoo Hippos -hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen. Hän vastaa myös rakenteilla olevan keskussairaalan ympäristön kehittämisestä. Kyse on vain nimestä. Kieltämättä, kun katselee soran pöllyämistä Hippoksen parkkipaikalla ja eri vuosina kylki kylkeen rakennettuja hallirakennuksia, näkymä ei vastaa mielikuvaa kaupungista, jonka kaduilla korkeakoulujen opiskelijat parveilevat ja jonka väkiluku kasvaa noin 1 ihmisellä vuosittain.

Jotain Hippokselle pitää siis tehdä. Mitä ja millä rahalla, sen ratkaisee Jyväskylän kaupungin valtuusto. Se käsittelee Hippos -hankkeen rahoitusta Lista siitä, mitä kaupunki Hippokselle kaavailee, on hengästyttävä. Liikuntatiloja aiotaan rakentaa kerrosneliömetriä. Vanha jäähalli puretaan ja korvataan monitoimiareenalla.

Pääasiassa monitoimiareena toimisi jäähallina, mutta olisi myös muunneltavissa monen muun eri lajin tarpeisiin. Monitoimihalliin mahtuisi 6 ihmistä, ja siellä voisi järjestää myös konsertteja.

Jalkapallohallin tilalle aiotaan rakentaa jalkapallostadion, jossa on avattava katto ja istumapaikkoja 5 ihmiselle. Liikuntatilojen lisäksi suunnitelmissa on rakentaa kaikkea muutakin, esimerkiksi tutkimustiloja Jyväskylän yliopistolle ja ammattikorkeakoululle sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU: Hippokselle ja sen lähiympäristöön halutaan myös rakentaa asuntoja ja tiloja yrityksille.

Alueelle halutaan esimerkiksi hotelli, jossa huippu-urheilijat voivat yöpyä saapuessaan harjoitusleirille. Köyhälammen rantaan suunnitellaan liikuntapuistoa, jossa olisi palloilukenttiä ja ulkoliikuntalaitteita. Liikuntapuistossa voisi lisäksi järjestää isoja ulkoilmatapahtumia. Tämän kaiken Jyväskylän kaupunki on arvioinut maksavan noin miljoonaa euroa.

Se on 50 miljoonaa euroa vähemmän kuin alussa. Hankkeesta kaupunki pääomittaa noin 34 miljoonaa euroa. Se vastaa summaa, mikä saadaan, kun lasketaan yhteen Hippoksen liikuntatilojen korjaustarpeet, tehdään kiinteistöjärjestelyjä ja myydään tonttimaata rakennussijoittajille.

Projektijohtaja Juha Keski-Karhu sanoo, että toimintojen yhdistämisellä saadaan synnytettyä vahva toimija, josta koituu etua asiakkaalle. Tämä on hyvä hanke, hyvä porukka on mukana. Kilpailussa kannattaa liittoutua, Keski-Karhu sanoo. Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm sanoo, että uuden yhtiön liikkeelle saamisessa ei ole syytä vitkutteluun. Lindholmin mukaan kesäkuun alkupuolella kaikkien osapuolten lopullinen hyväksyntä pitäisi olla selvillä.

Kuopion kaupungin omistajaohjaukselta vihreää valoa saatiin maanantai-iltana. Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen tähdentää, että kaikilla on nyt yhteinen tahtotila saada hanke maaliin. Sutisen mukaan syntymässä on hyvä kombinaatio savolaisittain katsottuna, koska mukana ovat sekä Savon Voima että Kuopion Energia.

Kuopion Energia puuhasi viime syksynä sähkönmyynnissä yhteistyötä kainuulaisen Loisteen ja Jyväskylän Energian kanssa, mutta se kaatui kalkkiviivoilla Kajaanin kaupungin vastustukseen. Sähkön myynnin lisäksi nyt tekeillä olevan uuden yhtiön palvelut kattavat esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmät, kysyntäjousto- ja salkunhallintapalvelut, sähköiset liikenteen palvelut ja erilaiset digitaaliset palvelut.

Yhdistymisessä osakasyhtiöiden nykyisten sähkön myynnin asiakkaiden sopimukset siirtyisivät uuden yhtiön nimiin ja jatkuisivat entisin ehdoin.

Yhtiön nimestä ei vielä ole tehty päätöksiä. Yhdistämällä kehitysvoimamme voimme tarjota aikaisempaa parempia mobiilipalveluja, energiaan liittyviä lisäpalveluita sekä laajempia asiakasetuja.

Uuden ajan energiapalveluyhtiöllä pystymme parhaiten turvaamaan sekä asiakkaidemme että omistajiemme edut. Lisäksi saamme neljän alueellisen sähkönmyyjän tilalle yhden valtakunnallisen brändin, osakkuusyhtiöiden toimitusjohtajat toteavat. Matalapaineet sateineen pörräävät Keski- ja Etelä-Euroopan tietämillä. Suursäätila on tavallaan lukittunut, sanoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Korkeapaineiden rintama pitää siis sään kuivana ja lämpimänä Suomessa. Tänään on luvassa kesäisiä lukemia, ja hellerajakin paukkui Keski-Suomessa jo alkupäivästä.

Yleisesti lämpöä on suuressa osassa maata 20—25 astetta. Pohjois-Lapissa satelee ja liikutaan 10—15 asteessa. Hellerajoja hätyytellään etelä- ja keskiosissa maata molempina päivinä. Itse asiassa, tällä kertaa kesäisen sään kohdalla vedettiin pidempi korsi Pohjois-Euroopassa. Suomessa on nyt nimittäin yhtä lämmintä kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Paitsi Italiassa ja Espanjassa tulee ukkoskuuroja, ja täällä on poutaista. Keskiviikko onkin sitten välipäivä helteisistä lukemista ja selkeästä säästä. Perä perään kulkevien korkeapaineiden väliin livahtaa nimittäin sadekuuroja. Keskiviikkona lämpötilat ovat muutaman asteen matalampia alkuviikkoon verrattuna.

Lämpöasteita on siis noin 20—23 vaiheilla ja pohjoisessa noin 15 astetta. Uutta korkeapainetta kuitenkin pukkaa jälleen, ja se kuivattaa sään. Torstaina on selkeää ja aurinkoista. Edelleen vettä satelee Pohjois-Lapissa. Perjantaina lämpenee lisää ja luvassa on aurinkoinen poutapäivä.

Lämpöä on yli 20 astetta suuressa osassa maata, mutta aivan hellelukemiin ei välttämättä ylletä. Viikonloppuna jatketaan samaa rataa. Etelä-Suomessa suuressa osassa maata liikutaan yli 20 asteessa. Tilanne elää, ja voihan olla niin että korkeapaine tappaa sateet. Kesäinen ja kuiva sää voi helliä, mutta aiheuttaa myös tiukkoja paikkoja palojen kanssa.

Ilmatieteen laitos on antanut metsäpalovaroituksen koko maahan aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Lämpenevää, viilenevää, lämpenevää — Meteorologi: Hellerajaa hätyytellään heti huomenna.

Helle paahtaa — näin sinä, ihosi, lapsesi, lemmikkisi ja kotisi selviätte kuumuudesta helpommin. Kesän kynnyksellä jos jonkinlaiset pienet tuholaiset aktivoituvat ja eksyvät asuntoihin.

Pääasiassa hyönteiset livahtavat sisätiloihin ravinnon perässä. Keittiötuholaiset tykkäävät elintarvikkeista ja niiden säilytyspaikoista. Tekstiilituholaiset järsivät turkiksia, villaa ja höyheniä. Verenhimoiset syöpäläiset herkuttelevat ihmisverellä ja kotituvat karvapeitteeseen tai ihoon. Kylpyhuoneen kosteat ja epäpuhtaat kolot houkuttelevat helposti iljettäviä vieraita. Kasvit ja kukkaruukut voivat myös olla tuholaisten kohteina.

Kutsumattomia vieraita, kuten lutikoita , voi kotiin tulla myös ulkomailta matkalaukkujen mukana. On syytä pitää mielessä, että hyönteiset ovat välttämätön osa luonnon kiertokulkua. Vasta eksyessään asuntoihin, niistä koituu riesaa. Testaa näppärällä pikatestillä tunnistatko kymmenen asunnoissa tavattavaa tuholaista. Valitse mielestäsi oikea vaihtoehto. Testi kertoo heti osuitko oikeaan ja antaa perustietoa kiusallisista hyönteisisistä. Lutikkakoirat Ruu ja Nera etsivät lutikoiden piilopaikkoja jyväskyläläisessä yksityisasunnossa ohjaajansa Karita Häkkisen kanssa.

Ne ovat erittäin tehokkaita ja nopeita löytämään lutikoiden piilopaikat, kertoo Häkkinen Anticimex Oy: Lutikkakoirilla on riittänyt kiireitä viime vuosina. Nytkin niiden palveluksia saa jonottaa kolme viikkoa, jos akuutti lutikkaongelma iskee asuntoon.

Lutikkakannat alkoivat kasvaa hyvin voimakkaasti vuonna , kertoo aluepäällikkö Tapio Itäsola lutikkatorjuntatyötä tekevästä Anticimex Oy: Koko Suomessa toimivalla yhtiöllä oli aikaisemmin vain yksittäisiä lutikkatorjuntakohteita, mutta viime vuonna kohteita oli jo kaksi tuhatta.

Eniten lutikkahavaintoja on isoissa kaupungeissa, muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Jyväskylässä. Niitä on siis siellä, missä on paljon ihmisiä, ja jostakin syystä lutikka on yleistynyt erityisesti yliopistopaikkakunnilla. Lutikoita tai niiden ulostejälkiä voi myös nähdä sängyissä. Ulostejäljet ovat mustia pisteitä lähinnä sängyn rungossa ja patjoissa. Omatoimisesti lutikoita ei kannata lähteä hävittämään, sanoo ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola:.

Isännöitsijät toivovat, että mahdollisista lutikkahavainnoista otettaisiin mahdollisimman nopeasti yhteyttä joko asunnon huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Usein asukkailla on kuitenkin liiankin korkea kynnys ilmoittaa lutikoista, jolloin ongelma pahenee ja myös torjuntakustannukset nousevat.

Eri kulttuureissa lutikkaan suhtaudutaan myös eri tavalla, tietää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tekninen isännöitsijä Jari Pihlajasaari. Lutikkaongelmaa häpeillään yhä ja se yhdistetään usein turhaan huonoon hygieniaan. Lutikkaongelmaa hoidetaan nykyisin höyryn tai myrkyttömän kivipölytteen avulla, sanoo aluepäällikkö Tapio Itäsola. Kuumaa höyryä laitetaan sänkyjen ja sohvien rakenteisiin ja se tuhoaa piilossa olevat lutikat tai niiden munat.

Hyvin hienojakoinen kivipölyte puolestaan rikkoo lutikan kuoren ja lutikka menehtyy kuivumalla. Myrkyttömän torjunnan etu on myös se, että asukkaan ei tarvitse lähteä asunnosta evakkoon torjunnan ajaksi. Joskus lutikkaongelma äityy asunnossa niin pahaksi, että asunnossa sängyt ja sohvat on hävitettävä, sanoo aluepäällikkö Tapio Itäsola.

Lutikkaongelma leviää helposti, jos vanhoja sohvia ja sänkyjä siirrellään asunnosta toiseen. Sinänsä siisti sohva voi olla lutikoiden valtaama ja levittää ongelmaa. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta on joutunut lopettamaan kalusteiden kierrätyspisteen lutikkaongelman vuoksi. Nyt roskalavoille tuodut kalusteet puretaan palasiksi, sanoo tekninen isännöitsijä Jari Pihlajasaari. Ylioppilaskunnalla on kokemuksia lutikkaongelmasta kun sen yhdestä talosta löytyi useita lutikoiden valtaamia asuntoja.

Asunnot tutkittiin lutikkakoiran avulla ja ammattilaiset hoitivat torjuntatyön. Kerrostaloissa voidaan joutua tutkimaan koko talo tai useampia asuntoja, sillä lutikat voivat liikkua talon rakenteiden tai putkikanavien kautta.

Reilut kymmenen vuotta sitten Seppo Mäkinen huomasi, että Guinnessin ennätysten kirjassa maailman suurin pinssikokoelma on 13 erilaista pinssiä. Se ennätys oli brittiläisen Daniel Hedgesin hallussa. Mäkinen itse oli kerännyt pinssejä jo vuodesta Hän havahtui, että tuo ennätys on lyötävissä.

Lopulta meni reilusti yli, ja erilaisia pinssejä oli lopulta 30 , kertoo Seppo Mäkinen. Vuonna Mäkinen pääsi pinssimäärällään Guinnessin ennätysten kirjaan, ja se ennätys on voimassa edelleen. Nyt erilaisia pinssejä Seppo Mäkisellä on jo noin 44 Kaksoiskappaleet mukaan lukien pinssimäärä on yli 50 Seppo Mäkinen asui yli 20 vuotta Kouvolassa, kunnes reilu vuosi siten muutti vaimonsa kanssa Keski-Suomeen Viitasaarelle.

Ikää herralla on 68 vuotta, joten on aika tullut luopua maailman suurimmasta pinssikokoelmasta. Mäkisen neljä lasta eivät ole innostuneita pinssien keräämisestä, eikä kokoelmaa voi neljään osaan laittaa.

Niinpä Mäkinen on laittanut pinssikokoelmansa huutokauppaan. Lähtöhinta Suomen Filateliapalvelu oy: Kun siihen lisätään huutokaupan järjestäjän myyntipalkkio, tulee kokonaishinnaksi euroa. Todennäköisesti ulkomaalainen keräilijä, pohtii Mäkinen. Mäkisen mukaan kokoelmassa on niin paljon erikoisia, harvinaisia ja antiikkisia pinssejä, että se nostaa kokoelman hintaa. Arvoa nostaa myös, että kyseessä on maailman suurin kokoelma.

Seppo Mäkinen on ollut töissä eri puolilla maapalloa, mikä luonnollisesti on helpottanut erilaisten pinssien keräämistä. Ystävät maailmalla tietävät Mäkisen intohimon pinssejä kohtaan. Siksi hän saa jatkuvasti postia. Japanista tuli vuoden olympiapinssi. Äskettäin tuli Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pinssi. Vanhasta tottumuksesta pinssejä tarttuu Mäkiselläkin mukaan edelleen. Äskettäiseltä Monacon-matkaltaan Seppo Mäkinen toi tullessaan muun muassa formulapinssin ja casino-pinssin.

Pinssien keruu alkoi tarkalleen 8. Hän löysi pienen pinssin Moskovasta ulkoministeriön lähellä olevan hotellin edustalta. Kyseessä oli duuman eli paikallisen kansanedustajan pinssi numero Sanoin, että en myy, jos se kerran on näin arvokas, naurahtaa Mäkinen. Vuosien aikana mukaan on tarttunut paljon harvinaisuuksia ja erikoisia tapauksia, joissa Mäkinen on pinssin saanut. Mieleen on jäänyt muun muassa tapaaminen Ferrarin perustajan Enzo Ferrarin kanssa Pariisin autonäyttelyssä.

Siitä tapaamisesta jäi tietysti muistoksi Ferrari-pinssi. Mies sanoi, että saan ne, jos en koskaan paljasta, keneltä ne on saatu. Merkkejä kun ei olisi saanut vielä pois Pohjois-Koreasta. Erilaisia jalkapallopinssejä Seppo Mäkisellä on 3 , maailman julkisuuden henkilöistä erilaisia pinssejä 2 ja Lions-järjestöjen pinssejä myös 2 erilaista. Kaikki 40 pinssiä on kuvattu ja ne on kiinnitetty tauluun. Jos ne kaikki laittaisi vierekkäin, olisi taulurivistöllä leveyttä metriä.

Nykyään pinssejä on helppo tehdä itse muovista ja metallikehikosta. Joissakin lastentapahtumissa lapset pääsevät piirtämään pienen kuvan, joka laitetaan aihioon ja puristetaan rintaan laitettavaksi pinssiksi.

Pinssien kerääjä Seppo Mäkinen iloitsee siitä valtavasta luovuudesta, mikä pinssien teksteissä vilahtelee. Yhdessä lukee "Herättäkää minut Tikkurilassa", naurahtaa Mäkinen. Metallisen pinssin voi saada työpaikalta, kun tulee tarpeeksi työvuosia täyteen. Eri harrastusjärjestöillä ja yrityksillä on omat pinssinsä.

Näillä pinsseillä ei juuri jälleenmyyntiarvoa ole. Yksi arvokkaimmista Seppo Mäkisen pinsseistä on noin sata vuotta vanha pronssinen Delegat-pinssi. Se on kuusi senttimetriä korkea pinssi vitjojen kera. Tuon vanhan pinssin Mäkinen osti Helsingistä Käpylän postimerkkiliikkeestä 50 eurolla. Myyjä ei tiennyt pinssin tarinaa, mutta lopulta se selvisi turkulaisen heraldikko Tom Bergrothin avustuksella.

Seppo Mäkinen kertoo, että nyt pinssien keruu saa riittää. Pinssit ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä, joissa niitä on käynyt katsomassa yli ihmistä. Perustaisin pinssikahvilan, jossa ihmiset voisivat niitä käydä ihmettelemässä, kertoo Seppo Mäkinen. Pitkään jatkuneet lämpimät säät ovat kuihduttaneet kevään korvasienisatoa.

Etelä-ja Keski-Suomessa korvasienen satokausi on jäämässä Luonnonvarakeskuksen mukaan lyhyeksi, sillä sienten kasvu on pysähtynyt veden puutteeseen. Erityistutkija Kauko Salo kuvailee tilannetta oudoksi, sillä aluksi näytti siltä, että tänä vuonna kaikki on otollista korvasienelle.

Sehän enteili sitä, että kosteusolosuhteet ovat hyvä korvasienelle. Itiöemien alut muodostuvat jo edellisenä syksynä, ja kosteasta maasta niiden on hyvä kehittyä maan päälle sieniksi. Lumi on sulanut valtavalla vauhdilla poikkeuksellisen hellejakson vuoksi, ja parhaaseen korvasieniaikaan. Se tietää sitä, että satokausi on jäänyt lyhyeksi. Osittain kasvupaikoilla korvasienet ovat kuivuneet paikoilleen, Salo sanoo. Salon mukaan tilanne voi mahdollisesti vielä muuttua Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta se ei ole todennäköistä.

Loppuviikolle on ennustettu Lappiin jonkin verran sateita. Korvasienille tyypillinen kasvualue on vuotta vanha hakkuualue. Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen vakuuttaa, että kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työn toinen esiselvitys on tärkeä ja se tehdään huolella, vaikka selvitys työllistää paljon yliopiston henkilöstöä ja asiantuntijoita. Kyseessä on suuren julkisuusarvon asia, joka näkyy mediassa ja siitä heijastuu monenlaista sivujuonnetta keskustelulle, Hämäläinen pohtii.

Yksittäisen pro gradun plagionnin lisäksi keskusteluun on noussut sivujuonteita, joissa kyseenalaistetaan yliopiston ohjauksen ja tutkimuseettisten prosessien koskemattomuutta, integriteettiä.

Jyväskylän yliopisto aikoo käyttää tällä kertaa useampia esiselvittäjiä. Harkinnassa on hyödyntää ensimmäisen esiselvityksen tehnyttä asiantuntijaa, emeritiusprofessori Jarkko Hautamäkeä. Tämä voisi tuoda lisäarvoa, mutta asia on vielä harkinnassa, kertoo Hämäläinen. Yliopisto ei ole vielä tehnyt päätöksiä selvityksen tekijöistä. Rehtori Keijo Hämäläisen mukaan periaate on ottaa selvittäjät yliopiston ulkopuolelta, muista yliopistoista.

Tämä takaa selkeän ja läpinäkyvämmän selvityksen. Hämäläinen myöntää, että moni asiantuntija karttaa Huhtasaaren gradun selvitystehtävää sen suuren julkisuusarvon vuoksi. Jo ensimmäisen selvityksen kohdalla moni asiantuntija kieltäytyi suuren julkisuuden takia. Asiantuntijat haluavat tehdä rauhassa työtään ja akateemisen toimintakulttuurin mukaisesti.

Julkisuus on kyllä aika suurta tässä tapauksessa. Huhtasaaren gradun ensimmäisessä tarkastuksessa keskityttiin jo tiedossa olleeseen plagioinnin lähteeseen. Uudessa selvityksessä keskiössä on esille tullut uusi plagioinnin lähde, Tiina Simpasen vuonna kirjoittama gradu Kohti monikulttuurista koulua. Jyväskylän ylipisto päätyi Huhtasaaren gradun uuteen esiselvitykseen yksityishenkilön lähettämän tutkimuseettisen pyynnön vuoksi.

Pyyntö käsiteltiin tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden mukaisesti. Esitetyt faktat ovat sellaisia, että Huhtasaaren pro gradu —tutkielmassa voi olla kyse laajemmasta vilpistä, kuin mitä ilmeni ensimmäisessä selvityksessä.

Siksi käynnistetään uusi esiselvitysprosessi, Hämäläinen kiteyttää. Jyväskylän yliopisto on päättänyt käynnistää uuden esiselvityksen perussuomalaisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä. Uusi selvitys kartoittaa ovatko uudet esitetyt loukkausepäilyt aiheellisia. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeen mukaisessa esiselvityksessä käytetään yliopiston ulkopuolisia asiantuntijoita ja sen yhteydessä kuullaan Laura Huhtasaarta. Selvitys tulee kestämään useita viikkoja, enintään kolme kuukautta.

Yliopisto toivoo työrauhaa selvitystyön ajaksi. Yliopiston aiemmassa selvityksessä todettiin, että gradu sisälsi plagiointia, mutta vain vähän.

Asia nousi uudelleen esiin, kun Svensa Yle paljasti viime viikolla Huhtasaaren opinnäytetyön sisältävän huomattavasti enemmän plagiointia, kuin yliopiston selvityksessä ilmeni. Yliopisto sai uutisen jälkeen yksityishenkilön tekemän esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta.

Yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen on aiemmin kertonut Ylelle, että plagiointilöytöjen jälkeen tutkinnon peruminen on epätodennäköistä.

Tutkinnon purkamisessa olisi kyse hallinnollisen päätöksen purkamisesta, mikä tarkoittaisi sitä, että päätöksen purkua pitäisi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta.

Koska kyse on hyvin vanhasta asiasta, niin pitäisi olla erittäin painavat perusteet toimenpiteelle, jotta se ylipäätään otettaisiin tutkittavaksi, Anttilainen totesi viime viikolla, kun Ylen uudet tiedot tulivat julki.

Pienkoneen ohjaajan kuolemaan johtanut lento-onnettomuus Laukaan Lievestuoreella heinäkuussa on johtanut uusiin turvallisuussuosituksiin. Onnettomuus tapahtui Riitakorven yksityisellä maa-alueella, missä on harrastettu noin kymmenen vuotta tilapäistä lentotoimintaa maanomistajan luvalla.

Vastaavia lentoalueita on useita eri puolilla Suomea, mutta niiden lukumäärä ja sijainnit eivät ole tiedossa. Jos sitä käytetään säännöllisesti, kuten Riitakorven tapauksessa, niin toivomme näistä lentopaikoista ilmoituksia, kertoo ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen.

Nyt Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Trafi eli Liikenteen turvallisuusvirasto velvoittaa ilmailun harrastajat ilmoittamaan yksityisten maa-alueiden sijainnin, joita käytetään lentotoimintaan valvotun ilmatilan läheisyydessä. Riitakorven alue on lähellä Tikkakosken kenttää, jota Ilmavoimien Lentosotakoulu käyttää aktiivisesti. Riitakorvelle ei ollut anottu Trafilta hyväksyntää valvomattomaksi lentopaikaksi eikä siitä ollut tehty perustamisilmoitusta ilmailuviranomaiselle kevytlentopaikaksi.

Riitakorven sijainti ei myöskään ollut yleisesti tiedossa. Varsinkin Ilmavoimien olisi hyvä tietää tällaiset paikat, kun he välillä lentävät myös matalalla, Aaltonen perustelee. Tilastojen mukaan paloauto lähtee keskimäärin 1. Tilasto on kuitenkin kauniimpi kuin totuus. Keuruun ihme juhlii tänään Mestismestaruutta torilla. Jos olet paikan päällä, voit lähettää meille kuvan tämän jutun kautta tai somessa hashtagilla ylekeupa.

Maalaiskaupungin kiekkojoukkueen sensaatioksi luokiteltua Mestis-voittoa juhlitaan komeasti torin täydeltä Keuruulla perjantai-iltana. Yle Areena seuraa suorana tapahtumaa. Pienkone joutui tekemään pakkolaskun vielä tuntemattomasta syystä. Alhainen syntyvyys vaikeuttaa perusopetuksen järjestämistä jo nyt monissa kunnissa. Tulevaisuudessa opin voisi tuoda lähelle etäopetus, ehdottaa Kuntaliitto. Arkkitehtilehtien päätoimittajat nostivat Jyväskylän Puukuokan viiden parhaan joukkoon kansainvälisessä puuarkkitehtuurikilpailussa.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan uuden tartuntatautilain tulkintaongelmissa on alueellisia eroja. Häiriön kestosta ei toistaiseksi ole tietoa. Jyväskylän poliisitalon poliisivankila suljettiin alkuvuodesta sisäilmaongelmien vuoksi. Kiinniotetut on kuljetettava kymmenien kilometrien päähän. Koulutetut naiset etsivät joukkuepeleistä verkostoja ja vastapainoa tiukoille työelämän asiantuntijarooleille.

Matalan kynnyksen höntsäjoukkueessa saa olla oman elämänsä tumpelo. Neuvottelut koskivat koko Pat­ria Ae­ro­struc­tu­resin henkilöstöä Jämsän Hallin ja Tampereen toimipisteissä. Metson lemmenleikkien uskotaan huipentuvan vapun tienoilla. Kansanedustaja Susanna Huovinen ilmoitti keskiviikkona, että hakee vapautusta eduskuntatyöstä jättäen eduskuntakautensa kesken. Huovisen tilalle äänimäärän perusteella nousisi Riitta Mäkinen. Huovinen siirtyy Keski-Suomen ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajaksi.

Taustalla päätökseen ovat muun muassa perhesyyt ja kansanedustajan työn muutokset vuosien varrella. Yöllä ja aamulla vielä hyvin kestänyt monikymmensenttinen jää voi pettää jalkojen alta jo iltapäivällä. Joutsan Rutalahdesta Jyväskylään päivittäin noin sata kilometriä ajava Mikko Huikko säästää vuosittain noin 1 euroa vaihdettuaan dieselin sähköautoon.

Valtakunnallisen Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajaksi on valittu jyväskyläläinen Irma Hirsjärvi. Torin siirto jää odottamaan Valtiontalon remontin valmistumista. Valtateiden nopeusrajoitukset vaihdetaan kesänopeuksiin tämän päivän aikana. Jyväskylässä jäi kiinni mies, jonka epäillään syyllistyneen näpistelyihin lähes 40 kertaa vuoden sisällä. Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen huomiot hallituksen sote-mallin puutteista eivät tulleet hallituspuolueille yllätyksenä, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Daniel Ricciardo ajoi Monacon voittoon paalupaikalta, vaikka menetti autostaan tehoja kilpailun alkuvaiheissa. Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton ottivat seuraavat sijat. Yle Tunnuksen käyttöehdot muuttuvat Hyväksyn käyttöehdot Hyväksyn myöhemmin. Hellerajat rikkoontuvat tänäänkin monin paikoin — lämpimintä on Etelä- ja Keski-Suomessa Hellerajat menevät rikki jopa yli kymmenellä mittausasemalla Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ystävien viimeinen lahja syöpään kuolleelle Hanna Pahlstenille toteutuu: Lastensuojelulaitosten valvontaa halutaan parantaa — sijoitetut nuoret pääsevät antamaan paremmin palautetta Nuorisokoteihin luodaan pysyvää palautemallia, jossa sijoitetut nuoret saavat kertoa kokemuksiaan henkilölle, joka on ollut samankaltaisessa tilanteessa.

Tuli riehui Jyväskylässä — Luhtitalon asukkaat evakuoitiin yöhön 12 asunnon talosta tuhoutui täysin kaksi huoneistoa. Kilpailu halpaa sähköä etsivistä kuluttajista kovenee: Liikuntapääkaupungiksi haluavan Jyväskylän Hippos-suurhanke epäilyttää: Suomessa on nyt yhtä lämmintä kuin Espanjassa — koko viikko silkkaa kesäsäätä Helleraja paukkui tänään ja korkeapaine saa sateet karttamaan Suomea. Tunnistatko kymmenen kodin tuhoeläintä? Lutikat pelottavat ja hävettävät — ja ne voivat vallata kokonaisia kerrostaloja Lutikat ovat lisääntyneet Suomessa rajusti viime vuosina.

Suomalaismies laittoi maailman suurimman pinssikokoelman myyntiin — hinta yli puoli miljoonaa euroa Seppo Mäkinen on vuodesta saakka kerännyt noin 44 erilaista pinssiä. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan uuden tartuntatautilain tulkintaongelmissa on alueellisia eroja.

Voittajan ääni valtasi suomalaisten sanomalehtien palstat sisällissodan jälkeen. Punaiset miehet olivat porvarilehdissä hylkyainesta ja punaiset naiset vieläkin kuvottavampaa epäsiveellistä törkyä.

Henkilöliikenteen junat korvattiin linja-autoilla. Häiriön kestosta ei toistaiseksi ole tietoa. Jyväskylän poliisitalon poliisivankila suljettiin alkuvuodesta sisäilmaongelmien vuoksi. Kiinniotetut on kuljetettava kymmenien kilometrien päähän. Äiti, isä ja kaksi lasta. Perinteinen mielikuva perheestä ei enää vastaa monen ihmisen todellisuutta. Nykyään jokainen voi määritellä perheensä mielensä mukaan.

Metson lemmenleikkien uskotaan huipentuvan vapun tienoilla. Kansanedustaja Susanna Huovinen ilmoitti keskiviikkona, että hakee vapautusta eduskuntatyöstä jättäen eduskuntakautensa kesken. Huovisen tilalle äänimäärän perusteella nousisi Riitta Mäkinen. Ylä-Savon Osuuspankille jää jatkossa konttorit vain omalle talousalueelleen. Kyseessä on hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, mutta se ei ole luonteeltaan erityisen vakava.

Jos mielii välttää muovista johdettuja keinokuituja, on käännyttävä luonnonkuitujen ja kerrospukeutumisen puoleen. Tulevaisuudessa entisajan konstit ja moderni tekstiiliteollisuus lyövät kättä.

Eettiset ongelmat ovat organisaatioiden arkipäivää, mutta keskijohto kokee jäävänsä näiden ongelmien kanssa yksin. Tie oli suljettu Tampereella Linnainmaan kohdalla vakavan onnettomuuden takia.

Joutsan Rutalahdesta Jyväskylään päivittäin noin sata kilometriä ajava Mikko Huikko säästää vuosittain noin 1 euroa vaihdettuaan dieselin sähköautoon. Valtakunnallisen Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajaksi on valittu jyväskyläläinen Irma Hirsjärvi. Torin siirto jää odottamaan Valtiontalon remontin valmistumista.

Valtateiden nopeusrajoitukset vaihdetaan kesänopeuksiin tämän päivän aikana. Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen huomiot hallituksen sote-mallin puutteista eivät tulleet hallituspuolueille yllätyksenä, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala. Daniel Ricciardo ajoi Monacon voittoon paalupaikalta, vaikka menetti autostaan tehoja kilpailun alkuvaiheissa.

Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton ottivat seuraavat sijat. Yle Tunnuksen käyttöehdot muuttuvat Hyväksyn käyttöehdot Hyväksyn myöhemmin. Hellerajat rikkoontuvat tänäänkin monin paikoin — lämpimintä on Etelä- ja Keski-Suomessa Hellerajat menevät rikki jopa yli kymmenellä mittausasemalla Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos. Kouluihin jää arvotavaraa, jota kukaan ei kaipaa — vanhempien välinpitämättömyys ihmetyttää Keväisin Suomen koulujen aulat täyttyvät vaatteista ja tavaroista, joita oppilaat ovat unohtaneet kouluille.

Puulla mikrobeja ehkäiseviä ominaisuuksia — tutkimus selvittää, tehoaisiko se lääkkeille vastustuskykyisiin bakteereihin Teknologia tutkimuskeskus VTT ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat aloittamassa hanketta, jonka tarkoituksena on edistää puupohjaisten tuotteiden kehittämistä sairaaloihin. Haluatko löytää Alvar Aalto -helmet? Uusi matkailusivusto esittelee 16 kaupungin kohteet Matkailijat löytävät nyt aikaisempaa paremmin Alvar Aallon rakennusperinnön pariin. Ystävien viimeinen lahja syöpään kuolleelle Hanna Pahlstenille toteutuu: Lastensuojelulaitosten valvontaa halutaan parantaa — sijoitetut nuoret pääsevät antamaan paremmin palautetta Nuorisokoteihin luodaan pysyvää palautemallia, jossa sijoitetut nuoret saavat kertoa kokemuksiaan henkilölle, joka on ollut samankaltaisessa tilanteessa.

Tuli riehui Jyväskylässä — Luhtitalon asukkaat evakuoitiin yöhön 12 asunnon talosta tuhoutui täysin kaksi huoneistoa. Kilpailu halpaa sähköä etsivistä kuluttajista kovenee: Liikuntapääkaupungiksi haluavan Jyväskylän Hippos-suurhanke epäilyttää: Tunnistatko kymmenen kodin tuhoeläintä?

Lutikat pelottavat ja hävettävät — ja ne voivat vallata kokonaisia kerrostaloja Lutikat ovat lisääntyneet Suomessa rajusti viime vuosina. Yliopiston rehtori Huhtasaaren gradukohusta: Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä Uuden selvityksen tarkoituksena on kartoittaa uusien esitettyjen loukkausepäilyjen aiheellisuus.

Kevään lämpöennätys meni taas uusiksi — nyt 29,1 astetta Jo viime perjantaina alkanut lämpöputki jatkuu näillä näkymin koko viikon.

Jyväskylä suomi uutiset -

Puolestaan vuotias Teresa Katariina Palmroos tuomittiin 2 vuoden, 1 kuukauden ja 15 päivän ehdottomaan vankeuteen. Kommunikointiin kanssaan miehellä on neuvo valmiina. Esitetyt faktat ovat sellaisia, että Huhtasaaren pro gradu —tutkielmassa voi olla kyse laajemmasta vilpistä, kuin mitä ilmeni ensimmäisessä selvityksessä. Mari Kiljunen Elämän rakkautta. Sammuttamassa oli yhteensä noin 15 pelastuslaitoksen yksikköä. Aiemmin se oli jutussa virheellisesti merkitty Markoksi. Nyt äänestäjiä on Niemisen mukaan tullut takaisin. Häiriön kestosta ei jyväskylä suomi uutiset ole tietoa. Uusi matkailusivusto esittelee 16 kaupungin kohteet Matkailijat löytävät nyt aikaisempaa paremmin Alvar Aallon rakennusperinnön pariin. Se ennätys oli brittiläisen Daniel Hedgesin hallussa. Lastensuojelulaitosten valvontaa halutaan parantaa — sijoitetut nuoret pääsevät antamaan paremmin palautetta Yle Jyväskylä. Yleisesti on kuitenkin parikymmentä astetta lämmintä. Neziri jäi vain sadasosan EM-kisarajasta

Emme nytkään pelaa Harjun stadionilla, koska se on liian kallis, vaan Vaajakoskella. Voi vain kysyä, kuinka kalliiksi pelaaminen kävisi, hän pohtii. Jos urheiluseurat eivät selviä tilavuokrien korotuksista, joutuu kaupunki tukemaan niitä verovaroin. Jyväskylän kaupunki aikoo sitoutua ostamaan käyttövuoroja uudelta Hippokselta 5,5 miljoonan euron arvosta vuosittain 20 vuoden ajan. Silti Sihvonen epäilee vahvasti, ettei summa riitä. Urheiluseurojen pelkoja käyttömaksujen holtittomasta noususta toppuuttelee Hippos -hanketta vetävä Kari Halinen Jyväskylän kaupungilta.

Tämä tarkoittaa kymmenen prosentin korotuksia niihin hintoihin, mitä Hippoksella nyt käytetään. Sen ei pitäisi olla kenellekään mahdoton. JyPKin valmennuspäällikkö on asiasta eri mieltä.

Hänen mielestään liikuntatilojen käyttömaksuilla ei olisi varaa nousta yhtään. Halinen myöntää, että osalla seuroilla taloudellinen tilanne on vaikea. Myös vaihtoehto, jossa seura jättää maksut maksamatta ja velkaantuu lisää, on huono.

Loppujen lopuksi jokainen seura päättää itse, käyttääkö se Hippoksen liikuntatiloja vai etsiikö tilat muualta. Epäilyksiä ovat esittäneet esimerkiksi monet kaupungin pitkäaikaiset liikuntavaikuttajat Keskisuomalainen. Arvostelijat sanovat, ettei Hippokselle kaavailtu liikunta-, urheilu- ja tutkimuskeskittymä ole kansainvälisesti arvioituna niin ainutlaatuinen, mitä sen suunnittelijat väittävät. Vuosi sitten eläkkeelle jäänyt, parikymmentä vuotta Jyväskylän kaupungin liikuntajohtajana työskennellyt Pekka Sihvonen on yhdessä professori Kimmo Suomen ja Jyväskylän entisen tilapalvelun projektipäällikön, Ilmo Viitasen kanssa arvostellut Hippoksen mittavaa uudistushanketta sanomalehti Keskisuomalaisessa.

Hippoksen kehittämistä Sihvonen ei vastusta, kuten ei moni muukaan hankkeen arvostelijoista. Hänen mielestään tilanne ratkeaisi korjaamalla nykyisiä rakennuksia ja muuttamalla tarvittaessa niiden käyttötarkoitusta.

Rakennukset eivät Sihvosen mukaan ole purkukunnossa. Se on kaupunkilaisille ja käyttäjille selvästi edullisempi ratkaisu, hän sanoo. Monet epäilevät etenkin Jyväskylän kaupungin ajatusta hyödyntää sijoittajien kiinnostusta alueen uudistamisessa.

Kaupunki on laskenut, että uudenlaisille järjestetyillä se pystyisi saamaan enemmän aikaan sillä rahalla, mitä sillä joka tapauksessa menisi Hippoksen tilojen ylläpitoon ja kunnostukseen. Tämä onnistuu, kun luodaan Hippokselle uusi kaupunkialue, jonne tulee liikunnan ja huippu-urheilun vanavedessä esimerkiksi asuntoja ja liiketiloja yrityksille.

Kaupunki investoi rohkeasti alueelle, minkä seurauksena yksityiset sijoittajat haluavat sijoittaa sinne vielä enemmän.

Hippokselle syntyy uutta liiketoimintaa liikunnan ja urheilun ympärille. Hippoksen visiota pohtiessa herää kysymys, tehdäänkö sitä liikkujien vain liike-elämän näkökulmasta? Ainakin lajiseuroissa on osin herännyt pelkoja, että ne jäävät bisneksen jalkoihin. Jos meillä ei olisi tässä liike-elämää mukana, emme pystyisi tätä tekemään. Uusia rahoitusmallia etsitään jatkuvasti rahoittaa perinteistä kuntavetoista liikuntarakentamista, hän jatkaa.

Pekka Sihvonen on yksi niistä, joka epäilee, ettei vipurahoituksella eli yksityisiä rahoittajia houkuttelemalla ratkaista julkisten liikuntatilojen rakentamista eikä niiden käytöstä aiheutuvia kuluja. Kaupungin liikuntatilat pitäisi rakentaa julkisilla varoilla. Halinen on eri mieltä. Yksityistä rahaa on käytetty hänen mukaansa urheilutilojen rakentamisessa aiemminkin.

Esimerkeiksi hän nostaa Tampereen kansiareenan Aamulehti sekä aikoinaan Helsinkiin rakennetun Hartwall Arenan, joka on vakiinnuttanut paikkansa kisa-areenoiden joukossa. Sellainen Jyväskylä päätti vuoden marraskuussa olla. Hippos -hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen antaa mieluusti haastattelun Jyväskylän Paviljongissa upouuden ständin edessä.

Näytöllä vilahtaa havainnekuvia suunnitteilla olevasta Hippoksesta. Hän vetää Hippoksen ohella toista isoa projektia eli sairaalanmäen ympäristön kehittämishanketta.

Halinen muistelee opiskeluaikaansa Jyväskylässä. Tämän päivän Hippos ei hänen mukaansa valtavasti poikkea niistä ajoista. Hippos -hankkeen projektipäällikkö ei hätkähdä suunnitelmiin kohdistuvaa arvostelua. Sitä kohdistuu aina julkisiin rakennushankkeisiin. Silloin tulee kaikkia näkökulmia käytyä läpi, hän sanoo. Joillekin Hippos -hanke näyttäytyy liian kalliina.

Halisen mukaan hankkeen hintaa on saatu alennettua. Alkuperäinen kustannusarvio oli miljoonaa euroa. Nyt arviot liikkuvat — miljoonassa eurossa. Hippos-hankkeen rahoitus tapahtuu kiinteistöyhtiön kautta. Kiinteistöyhtiön oman pääoman määrä on runsaat miljoonaa euroa, mistä kaupungin osuus on runsas kolmasosa.

Jyväskylän kaupunki sijoittaa kiinteistöyhtiöön noin 34 miljoonaa euroa sekä vastaa alueen kunnallistekniikan ja liikuntapuiston rakentamisesta. Loput hankkeesta kiinteistöyhtiö rahoittaa ottamalla velkaa. Liikuntatiloja ollaan rakentamassa noin kerrosneliömetriä, kokonaisuutena rakennusalaa on kerrosneliömetriä. Yhden kerrosneliömetrin rakennuskustannukset ovat runsaat tuhat euroa neliöltä. Siinä missä Hippos -hanketta on moitittu kalliiksi ja ylimitoitetuksi, samaan aikaan sitä on epäilty myös tehtäväksi liian halvalla.

Tätä epäilee muun muassa Pekka Sihvonen. Hänen mukaansa realistiset liikuntatilojen rakentamiskustannukset ovat pikemminkin kaksinkertaiset. Ainakin jos halutaan rakentaa laadukkaasti. Sihvosta ihmetyttää Hippoksen alueen nykyisen rakennuskannan lyhyt elinkaari. Esimerkiksi monitoimitalo on alueella vanhimmasta päästä, ja se on noin 40 vuotta vanha.

Siihen on tehty sinä aikana monia korjauksia. Hän pelkää, että vanhat tilat korvataan huonolla rakentamisella. Esimerkiksi kaupungintaloon tehtiin mittava remontti, mutta rakennus on yli vuotta vanha. Rakentaa voi myös laadukkaasti, jos halutaan, Sihvonen sanoo. Kari Halinen myöntää, että runsaan tuhannen euron kerrosneliökohtaiset rakennuskustannukset ovat edulliset.

Rakentaminen on hänen mukaansa sillä hinnalla kuitenkin mahdollista. Hippoksen rakentajaksi on valittu Lehto Group. Yhtiö on erikoistunut talousohjattuun rakentamiseen. Toisin sanoen, rakennuskustannuksia puristetaan alaspäin esimerkiksi karsimalla käytäviä ja tilaa vieviä rakenteita sekä käyttämällä rakentamisessa valmiita moduuleita eli rakennusosia.

Niitä yhtiö valmistaa omilla tehtaillaan. Teemme hanketta, jonka elinkaari on vähintään 50 vuotta. Jos tälle ajalle tehdään liikuntatiloja, noin miljoonan euron arvosta, niin ei rakentamisen hinta yhtä vuotta kohden ole kovin paljon, Halinen perustelee.

Hän myös muistuttaa, että nyt rakennetaan kokonaan uutta. Määräykset ja teknologia ovat ehtineet muuttua ajoista, jolloin Hippoksen nykyiset rakennukset tehtiin.

Kasvavien kaupunkien välinen kilpailu asukkaista, opiskelijoista, yrityksistä ja matkailijoista näyttää vain kiihtyvän talousnousun mukana. Sijainnissa Jyväskylä osin häviää Tampereelle ja satamakaupungeille, kuten Turulle. Jyväskylässä sijaitsee kuitenkin Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Kilpa- ja Huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU tuottaa tietoa ja tutkimustuloksia, ja sen osaamista haluttaisiin urheilubisneksessä kernaasti hyödyntää enemmänkin.

Sen tiloissa toimii lisäksi Kansainvälisen Olympiakomitean toimipiste. Päällisin puolin näyttää, että Jyväskylällä olisi ainekset tarjota jotakin, mitä Tampereella, Oululla, Turulla tai pääkaupunkiseudulla ei ole.

Tulevaisuuden rakentaminen vaatii visioita, mutta kaikkien epäilyksiä ne eivät hälvennä. Ei tästä kaupungista tule metropolia, liikuntakaupunkinakaan, epäilee Pekka Sihvonen. Jyväskylä haluaa Hippoksesta alueen, joka vetää puoleensa paitsi liikunnan harrastajia myös huippu-urheilijoita ja tutkijoita, tavallista kisayleisöä sekä yrityksiä ja uusia asukkaita.

Tavoitteena on alue, joka kiinnostaisi esimerkiksi huippu-urheilijoita siinä määrin, että sinne tultaisiin pitämään maajoukkueleirejä. Pisimmät visiot kohdistuvat keskussairaalanmäelle asti, joka on alle puolen kilometrin päässä Hippokselta. Nykyään esimerkiksi leikkauksista toipuvat urheilijat matkustavat Suomesta Kroatiaan kuntoutumaan.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen johtaja Sami Kalajan mukaan sama voitaisiin tehdä Jyväskylässä. Osaaminen on kansainvälistä tasoa, Kalaja sanoo. Ongelmana on tällä hetkellä, että osaaminen on hajallaan. Tai siis, jos sote-uudistus toteutuu, sote-maakunnan kanssa.

Samaa sanoo Hippos -hankkeen projektipäällikkö Kari Halinen. Hän vastaa myös rakenteilla olevan keskussairaalan ympäristön kehittämisestä. Kyse on vain nimestä. Kieltämättä, kun katselee soran pöllyämistä Hippoksen parkkipaikalla ja eri vuosina kylki kylkeen rakennettuja hallirakennuksia, näkymä ei vastaa mielikuvaa kaupungista, jonka kaduilla korkeakoulujen opiskelijat parveilevat ja jonka väkiluku kasvaa noin 1 ihmisellä vuosittain.

Jotain Hippokselle pitää siis tehdä. Mitä ja millä rahalla, sen ratkaisee Jyväskylän kaupungin valtuusto. Se käsittelee Hippos -hankkeen rahoitusta Lista siitä, mitä kaupunki Hippokselle kaavailee, on hengästyttävä.

Liikuntatiloja aiotaan rakentaa kerrosneliömetriä. Vanha jäähalli puretaan ja korvataan monitoimiareenalla. Pääasiassa monitoimiareena toimisi jäähallina, mutta olisi myös muunneltavissa monen muun eri lajin tarpeisiin. Monitoimihalliin mahtuisi 6 ihmistä, ja siellä voisi järjestää myös konsertteja. Jalkapallohallin tilalle aiotaan rakentaa jalkapallostadion, jossa on avattava katto ja istumapaikkoja 5 ihmiselle.

Liikuntatilojen lisäksi suunnitelmissa on rakentaa kaikkea muutakin, esimerkiksi tutkimustiloja Jyväskylän yliopistolle ja ammattikorkeakoululle sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU: Hippokselle ja sen lähiympäristöön halutaan myös rakentaa asuntoja ja tiloja yrityksille. Alueelle halutaan esimerkiksi hotelli, jossa huippu-urheilijat voivat yöpyä saapuessaan harjoitusleirille.

Köyhälammen rantaan suunnitellaan liikuntapuistoa, jossa olisi palloilukenttiä ja ulkoliikuntalaitteita. Liikuntapuistossa voisi lisäksi järjestää isoja ulkoilmatapahtumia. Tämän kaiken Jyväskylän kaupunki on arvioinut maksavan noin miljoonaa euroa. Se on 50 miljoonaa euroa vähemmän kuin alussa.

Hankkeesta kaupunki pääomittaa noin 34 miljoonaa euroa. Se vastaa summaa, mikä saadaan, kun lasketaan yhteen Hippoksen liikuntatilojen korjaustarpeet, tehdään kiinteistöjärjestelyjä ja myydään tonttimaata rakennussijoittajille.

Projektijohtaja Juha Keski-Karhu sanoo, että toimintojen yhdistämisellä saadaan synnytettyä vahva toimija, josta koituu etua asiakkaalle. Tämä on hyvä hanke, hyvä porukka on mukana.

Kilpailussa kannattaa liittoutua, Keski-Karhu sanoo. Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm sanoo, että uuden yhtiön liikkeelle saamisessa ei ole syytä vitkutteluun. Lindholmin mukaan kesäkuun alkupuolella kaikkien osapuolten lopullinen hyväksyntä pitäisi olla selvillä. Kuopion kaupungin omistajaohjaukselta vihreää valoa saatiin maanantai-iltana.

Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen tähdentää, että kaikilla on nyt yhteinen tahtotila saada hanke maaliin. Sutisen mukaan syntymässä on hyvä kombinaatio savolaisittain katsottuna, koska mukana ovat sekä Savon Voima että Kuopion Energia. Kuopion Energia puuhasi viime syksynä sähkönmyynnissä yhteistyötä kainuulaisen Loisteen ja Jyväskylän Energian kanssa, mutta se kaatui kalkkiviivoilla Kajaanin kaupungin vastustukseen.

Sähkön myynnin lisäksi nyt tekeillä olevan uuden yhtiön palvelut kattavat esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmät, kysyntäjousto- ja salkunhallintapalvelut, sähköiset liikenteen palvelut ja erilaiset digitaaliset palvelut.

Yhdistymisessä osakasyhtiöiden nykyisten sähkön myynnin asiakkaiden sopimukset siirtyisivät uuden yhtiön nimiin ja jatkuisivat entisin ehdoin. Yhtiön nimestä ei vielä ole tehty päätöksiä. Yhdistämällä kehitysvoimamme voimme tarjota aikaisempaa parempia mobiilipalveluja, energiaan liittyviä lisäpalveluita sekä laajempia asiakasetuja. Uuden ajan energiapalveluyhtiöllä pystymme parhaiten turvaamaan sekä asiakkaidemme että omistajiemme edut.

Lisäksi saamme neljän alueellisen sähkönmyyjän tilalle yhden valtakunnallisen brändin, osakkuusyhtiöiden toimitusjohtajat toteavat. Matalapaineet sateineen pörräävät Keski- ja Etelä-Euroopan tietämillä. Suursäätila on tavallaan lukittunut, sanoo Ylen meteorologi Seija Paasonen. Korkeapaineiden rintama pitää siis sään kuivana ja lämpimänä Suomessa. Tänään on luvassa kesäisiä lukemia, ja hellerajakin paukkui Keski-Suomessa jo alkupäivästä.

Yleisesti lämpöä on suuressa osassa maata 20—25 astetta. Pohjois-Lapissa satelee ja liikutaan 10—15 asteessa. Hellerajoja hätyytellään etelä- ja keskiosissa maata molempina päivinä. Itse asiassa, tällä kertaa kesäisen sään kohdalla vedettiin pidempi korsi Pohjois-Euroopassa. Suomessa on nyt nimittäin yhtä lämmintä kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa. Paitsi Italiassa ja Espanjassa tulee ukkoskuuroja, ja täällä on poutaista.

Keskiviikko onkin sitten välipäivä helteisistä lukemista ja selkeästä säästä. Perä perään kulkevien korkeapaineiden väliin livahtaa nimittäin sadekuuroja. Keskiviikkona lämpötilat ovat muutaman asteen matalampia alkuviikkoon verrattuna. Lämpöasteita on siis noin 20—23 vaiheilla ja pohjoisessa noin 15 astetta. Uutta korkeapainetta kuitenkin pukkaa jälleen, ja se kuivattaa sään.

Torstaina on selkeää ja aurinkoista. Edelleen vettä satelee Pohjois-Lapissa. Perjantaina lämpenee lisää ja luvassa on aurinkoinen poutapäivä. Lämpöä on yli 20 astetta suuressa osassa maata, mutta aivan hellelukemiin ei välttämättä ylletä. Viikonloppuna jatketaan samaa rataa. Etelä-Suomessa suuressa osassa maata liikutaan yli 20 asteessa. Tilanne elää, ja voihan olla niin että korkeapaine tappaa sateet.

Kesäinen ja kuiva sää voi helliä, mutta aiheuttaa myös tiukkoja paikkoja palojen kanssa. Ilmatieteen laitos on antanut metsäpalovaroituksen koko maahan aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Lämpenevää, viilenevää, lämpenevää — Meteorologi: Hellerajaa hätyytellään heti huomenna.

Helle paahtaa — näin sinä, ihosi, lapsesi, lemmikkisi ja kotisi selviätte kuumuudesta helpommin. Kesän kynnyksellä jos jonkinlaiset pienet tuholaiset aktivoituvat ja eksyvät asuntoihin. Pääasiassa hyönteiset livahtavat sisätiloihin ravinnon perässä. Keittiötuholaiset tykkäävät elintarvikkeista ja niiden säilytyspaikoista. Tekstiilituholaiset järsivät turkiksia, villaa ja höyheniä. Verenhimoiset syöpäläiset herkuttelevat ihmisverellä ja kotituvat karvapeitteeseen tai ihoon.

Kylpyhuoneen kosteat ja epäpuhtaat kolot houkuttelevat helposti iljettäviä vieraita. Kasvit ja kukkaruukut voivat myös olla tuholaisten kohteina. Kutsumattomia vieraita, kuten lutikoita , voi kotiin tulla myös ulkomailta matkalaukkujen mukana. On syytä pitää mielessä, että hyönteiset ovat välttämätön osa luonnon kiertokulkua. Vasta eksyessään asuntoihin, niistä koituu riesaa.

Testaa näppärällä pikatestillä tunnistatko kymmenen asunnoissa tavattavaa tuholaista. Valitse mielestäsi oikea vaihtoehto. Testi kertoo heti osuitko oikeaan ja antaa perustietoa kiusallisista hyönteisisistä. Lutikkakoirat Ruu ja Nera etsivät lutikoiden piilopaikkoja jyväskyläläisessä yksityisasunnossa ohjaajansa Karita Häkkisen kanssa.

Ne ovat erittäin tehokkaita ja nopeita löytämään lutikoiden piilopaikat, kertoo Häkkinen Anticimex Oy: Lutikkakoirilla on riittänyt kiireitä viime vuosina. Nytkin niiden palveluksia saa jonottaa kolme viikkoa, jos akuutti lutikkaongelma iskee asuntoon.

Lutikkakannat alkoivat kasvaa hyvin voimakkaasti vuonna , kertoo aluepäällikkö Tapio Itäsola lutikkatorjuntatyötä tekevästä Anticimex Oy: Koko Suomessa toimivalla yhtiöllä oli aikaisemmin vain yksittäisiä lutikkatorjuntakohteita, mutta viime vuonna kohteita oli jo kaksi tuhatta. Eniten lutikkahavaintoja on isoissa kaupungeissa, muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Jyväskylässä.

Niitä on siis siellä, missä on paljon ihmisiä, ja jostakin syystä lutikka on yleistynyt erityisesti yliopistopaikkakunnilla. Lutikoita tai niiden ulostejälkiä voi myös nähdä sängyissä. Ulostejäljet ovat mustia pisteitä lähinnä sängyn rungossa ja patjoissa. Omatoimisesti lutikoita ei kannata lähteä hävittämään, sanoo ympäristöterveystarkastaja Vesa Ilmola:.

Isännöitsijät toivovat, että mahdollisista lutikkahavainnoista otettaisiin mahdollisimman nopeasti yhteyttä joko asunnon huoltoyhtiöön tai isännöitsijään. Usein asukkailla on kuitenkin liiankin korkea kynnys ilmoittaa lutikoista, jolloin ongelma pahenee ja myös torjuntakustannukset nousevat. Eri kulttuureissa lutikkaan suhtaudutaan myös eri tavalla, tietää Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan tekninen isännöitsijä Jari Pihlajasaari.

Lutikkaongelmaa häpeillään yhä ja se yhdistetään usein turhaan huonoon hygieniaan. Lutikkaongelmaa hoidetaan nykyisin höyryn tai myrkyttömän kivipölytteen avulla, sanoo aluepäällikkö Tapio Itäsola. Kuumaa höyryä laitetaan sänkyjen ja sohvien rakenteisiin ja se tuhoaa piilossa olevat lutikat tai niiden munat.

Hyvin hienojakoinen kivipölyte puolestaan rikkoo lutikan kuoren ja lutikka menehtyy kuivumalla. Myrkyttömän torjunnan etu on myös se, että asukkaan ei tarvitse lähteä asunnosta evakkoon torjunnan ajaksi.

Joskus lutikkaongelma äityy asunnossa niin pahaksi, että asunnossa sängyt ja sohvat on hävitettävä, sanoo aluepäällikkö Tapio Itäsola. Lutikkaongelma leviää helposti, jos vanhoja sohvia ja sänkyjä siirrellään asunnosta toiseen. Sinänsä siisti sohva voi olla lutikoiden valtaama ja levittää ongelmaa. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta on joutunut lopettamaan kalusteiden kierrätyspisteen lutikkaongelman vuoksi. Nyt roskalavoille tuodut kalusteet puretaan palasiksi, sanoo tekninen isännöitsijä Jari Pihlajasaari.

Ylioppilaskunnalla on kokemuksia lutikkaongelmasta kun sen yhdestä talosta löytyi useita lutikoiden valtaamia asuntoja. Asunnot tutkittiin lutikkakoiran avulla ja ammattilaiset hoitivat torjuntatyön. Kerrostaloissa voidaan joutua tutkimaan koko talo tai useampia asuntoja, sillä lutikat voivat liikkua talon rakenteiden tai putkikanavien kautta. Reilut kymmenen vuotta sitten Seppo Mäkinen huomasi, että Guinnessin ennätysten kirjassa maailman suurin pinssikokoelma on 13 erilaista pinssiä.

Se ennätys oli brittiläisen Daniel Hedgesin hallussa. Mäkinen itse oli kerännyt pinssejä jo vuodesta Hän havahtui, että tuo ennätys on lyötävissä. Lopulta meni reilusti yli, ja erilaisia pinssejä oli lopulta 30 , kertoo Seppo Mäkinen.

Vuonna Mäkinen pääsi pinssimäärällään Guinnessin ennätysten kirjaan, ja se ennätys on voimassa edelleen. Nyt erilaisia pinssejä Seppo Mäkisellä on jo noin 44 Kaksoiskappaleet mukaan lukien pinssimäärä on yli 50 Seppo Mäkinen asui yli 20 vuotta Kouvolassa, kunnes reilu vuosi siten muutti vaimonsa kanssa Keski-Suomeen Viitasaarelle.

Ikää herralla on 68 vuotta, joten on aika tullut luopua maailman suurimmasta pinssikokoelmasta. Mäkisen neljä lasta eivät ole innostuneita pinssien keräämisestä, eikä kokoelmaa voi neljään osaan laittaa. Niinpä Mäkinen on laittanut pinssikokoelmansa huutokauppaan. Lähtöhinta Suomen Filateliapalvelu oy: Kun siihen lisätään huutokaupan järjestäjän myyntipalkkio, tulee kokonaishinnaksi euroa.

Todennäköisesti ulkomaalainen keräilijä, pohtii Mäkinen. Mäkisen mukaan kokoelmassa on niin paljon erikoisia, harvinaisia ja antiikkisia pinssejä, että se nostaa kokoelman hintaa. Arvoa nostaa myös, että kyseessä on maailman suurin kokoelma. Seppo Mäkinen on ollut töissä eri puolilla maapalloa, mikä luonnollisesti on helpottanut erilaisten pinssien keräämistä. Ystävät maailmalla tietävät Mäkisen intohimon pinssejä kohtaan.

Siksi hän saa jatkuvasti postia. Japanista tuli vuoden olympiapinssi. Äskettäin tuli Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin pinssi. Vanhasta tottumuksesta pinssejä tarttuu Mäkiselläkin mukaan edelleen. Äskettäiseltä Monacon-matkaltaan Seppo Mäkinen toi tullessaan muun muassa formulapinssin ja casino-pinssin. Pinssien keruu alkoi tarkalleen 8. Hän löysi pienen pinssin Moskovasta ulkoministeriön lähellä olevan hotellin edustalta.

Kyseessä oli duuman eli paikallisen kansanedustajan pinssi numero Sanoin, että en myy, jos se kerran on näin arvokas, naurahtaa Mäkinen. Vuosien aikana mukaan on tarttunut paljon harvinaisuuksia ja erikoisia tapauksia, joissa Mäkinen on pinssin saanut. Mieleen on jäänyt muun muassa tapaaminen Ferrarin perustajan Enzo Ferrarin kanssa Pariisin autonäyttelyssä. Siitä tapaamisesta jäi tietysti muistoksi Ferrari-pinssi.

Mies sanoi, että saan ne, jos en koskaan paljasta, keneltä ne on saatu. Merkkejä kun ei olisi saanut vielä pois Pohjois-Koreasta. Erilaisia jalkapallopinssejä Seppo Mäkisellä on 3 , maailman julkisuuden henkilöistä erilaisia pinssejä 2 ja Lions-järjestöjen pinssejä myös 2 erilaista. Kaikki 40 pinssiä on kuvattu ja ne on kiinnitetty tauluun.

Jos ne kaikki laittaisi vierekkäin, olisi taulurivistöllä leveyttä metriä. Nykyään pinssejä on helppo tehdä itse muovista ja metallikehikosta. Joissakin lastentapahtumissa lapset pääsevät piirtämään pienen kuvan, joka laitetaan aihioon ja puristetaan rintaan laitettavaksi pinssiksi.

Pinssien kerääjä Seppo Mäkinen iloitsee siitä valtavasta luovuudesta, mikä pinssien teksteissä vilahtelee. Yhdessä lukee "Herättäkää minut Tikkurilassa", naurahtaa Mäkinen.

Metallisen pinssin voi saada työpaikalta, kun tulee tarpeeksi työvuosia täyteen. Eri harrastusjärjestöillä ja yrityksillä on omat pinssinsä. Näillä pinsseillä ei juuri jälleenmyyntiarvoa ole. Yksi arvokkaimmista Seppo Mäkisen pinsseistä on noin sata vuotta vanha pronssinen Delegat-pinssi. Se on kuusi senttimetriä korkea pinssi vitjojen kera. Tuon vanhan pinssin Mäkinen osti Helsingistä Käpylän postimerkkiliikkeestä 50 eurolla. Myyjä ei tiennyt pinssin tarinaa, mutta lopulta se selvisi turkulaisen heraldikko Tom Bergrothin avustuksella.

Seppo Mäkinen kertoo, että nyt pinssien keruu saa riittää. Pinssit ovat olleet esillä lukuisissa näyttelyissä, joissa niitä on käynyt katsomassa yli ihmistä. Perustaisin pinssikahvilan, jossa ihmiset voisivat niitä käydä ihmettelemässä, kertoo Seppo Mäkinen. Pitkään jatkuneet lämpimät säät ovat kuihduttaneet kevään korvasienisatoa.

Etelä-ja Keski-Suomessa korvasienen satokausi on jäämässä Luonnonvarakeskuksen mukaan lyhyeksi, sillä sienten kasvu on pysähtynyt veden puutteeseen. Erityistutkija Kauko Salo kuvailee tilannetta oudoksi, sillä aluksi näytti siltä, että tänä vuonna kaikki on otollista korvasienelle.

Sehän enteili sitä, että kosteusolosuhteet ovat hyvä korvasienelle. Itiöemien alut muodostuvat jo edellisenä syksynä, ja kosteasta maasta niiden on hyvä kehittyä maan päälle sieniksi. Lumi on sulanut valtavalla vauhdilla poikkeuksellisen hellejakson vuoksi, ja parhaaseen korvasieniaikaan.

Se tietää sitä, että satokausi on jäänyt lyhyeksi. Osittain kasvupaikoilla korvasienet ovat kuivuneet paikoilleen, Salo sanoo. Salon mukaan tilanne voi mahdollisesti vielä muuttua Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta se ei ole todennäköistä.

Loppuviikolle on ennustettu Lappiin jonkin verran sateita. Korvasienille tyypillinen kasvualue on vuotta vanha hakkuualue. Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen vakuuttaa, että kansanedustaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työn toinen esiselvitys on tärkeä ja se tehdään huolella, vaikka selvitys työllistää paljon yliopiston henkilöstöä ja asiantuntijoita.

Kyseessä on suuren julkisuusarvon asia, joka näkyy mediassa ja siitä heijastuu monenlaista sivujuonnetta keskustelulle, Hämäläinen pohtii. Yksittäisen pro gradun plagionnin lisäksi keskusteluun on noussut sivujuonteita, joissa kyseenalaistetaan yliopiston ohjauksen ja tutkimuseettisten prosessien koskemattomuutta, integriteettiä.

Jyväskylän yliopisto aikoo käyttää tällä kertaa useampia esiselvittäjiä. Harkinnassa on hyödyntää ensimmäisen esiselvityksen tehnyttä asiantuntijaa, emeritiusprofessori Jarkko Hautamäkeä. Tämä voisi tuoda lisäarvoa, mutta asia on vielä harkinnassa, kertoo Hämäläinen. Yliopisto ei ole vielä tehnyt päätöksiä selvityksen tekijöistä.

Rehtori Keijo Hämäläisen mukaan periaate on ottaa selvittäjät yliopiston ulkopuolelta, muista yliopistoista. Tämä takaa selkeän ja läpinäkyvämmän selvityksen. Hämäläinen myöntää, että moni asiantuntija karttaa Huhtasaaren gradun selvitystehtävää sen suuren julkisuusarvon vuoksi.

Jo ensimmäisen selvityksen kohdalla moni asiantuntija kieltäytyi suuren julkisuuden takia. Asiantuntijat haluavat tehdä rauhassa työtään ja akateemisen toimintakulttuurin mukaisesti. Julkisuus on kyllä aika suurta tässä tapauksessa. Huhtasaaren gradun ensimmäisessä tarkastuksessa keskityttiin jo tiedossa olleeseen plagioinnin lähteeseen. Uudessa selvityksessä keskiössä on esille tullut uusi plagioinnin lähde, Tiina Simpasen vuonna kirjoittama gradu Kohti monikulttuurista koulua.

Jyväskylän ylipisto päätyi Huhtasaaren gradun uuteen esiselvitykseen yksityishenkilön lähettämän tutkimuseettisen pyynnön vuoksi.

Pyyntö käsiteltiin tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeiden mukaisesti. Esitetyt faktat ovat sellaisia, että Huhtasaaren pro gradu —tutkielmassa voi olla kyse laajemmasta vilpistä, kuin mitä ilmeni ensimmäisessä selvityksessä. Siksi käynnistetään uusi esiselvitysprosessi, Hämäläinen kiteyttää. Jyväskylän yliopisto on päättänyt käynnistää uuden esiselvityksen perussuomalaisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä.

Uusi selvitys kartoittaa ovatko uudet esitetyt loukkausepäilyt aiheellisia. Tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeen mukaisessa esiselvityksessä käytetään yliopiston ulkopuolisia asiantuntijoita ja sen yhteydessä kuullaan Laura Huhtasaarta. Selvitys tulee kestämään useita viikkoja, enintään kolme kuukautta.

Yliopisto toivoo työrauhaa selvitystyön ajaksi. Yliopiston aiemmassa selvityksessä todettiin, että gradu sisälsi plagiointia, mutta vain vähän. Asia nousi uudelleen esiin, kun Svensa Yle paljasti viime viikolla Huhtasaaren opinnäytetyön sisältävän huomattavasti enemmän plagiointia, kuin yliopiston selvityksessä ilmeni. Yliopisto sai uutisen jälkeen yksityishenkilön tekemän esiselvityspyynnön hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta.

Yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen on aiemmin kertonut Ylelle, että plagiointilöytöjen jälkeen tutkinnon peruminen on epätodennäköistä. Tutkinnon purkamisessa olisi kyse hallinnollisen päätöksen purkamisesta, mikä tarkoittaisi sitä, että päätöksen purkua pitäisi hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Koska kyse on hyvin vanhasta asiasta, niin pitäisi olla erittäin painavat perusteet toimenpiteelle, jotta se ylipäätään otettaisiin tutkittavaksi, Anttilainen totesi viime viikolla, kun Ylen uudet tiedot tulivat julki.

Pienkoneen ohjaajan kuolemaan johtanut lento-onnettomuus Laukaan Lievestuoreella heinäkuussa on johtanut uusiin turvallisuussuosituksiin. Onnettomuus tapahtui Riitakorven yksityisellä maa-alueella, missä on harrastettu noin kymmenen vuotta tilapäistä lentotoimintaa maanomistajan luvalla.

Vastaavia lentoalueita on useita eri puolilla Suomea, mutta niiden lukumäärä ja sijainnit eivät ole tiedossa. Jos sitä käytetään säännöllisesti, kuten Riitakorven tapauksessa, niin toivomme näistä lentopaikoista ilmoituksia, kertoo ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Ismo Aaltonen. Nyt Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että Trafi eli Liikenteen turvallisuusvirasto velvoittaa ilmailun harrastajat ilmoittamaan yksityisten maa-alueiden sijainnin, joita käytetään lentotoimintaan valvotun ilmatilan läheisyydessä.

Riitakorven alue on lähellä Tikkakosken kenttää, jota Ilmavoimien Lentosotakoulu käyttää aktiivisesti. Riitakorvelle ei ollut anottu Trafilta hyväksyntää valvomattomaksi lentopaikaksi eikä siitä ollut tehty perustamisilmoitusta ilmailuviranomaiselle kevytlentopaikaksi.

Riitakorven sijainti ei myöskään ollut yleisesti tiedossa. Varsinkin Ilmavoimien olisi hyvä tietää tällaiset paikat, kun he välillä lentävät myös matalalla, Aaltonen perustelee. Onnettomuustutkintakeskus suosittaa, että yksityisten maa-alueiden sijainnista sekä lentotoiminnasta ilmoitetaan ANS Finland Oy: Se vastaa Suomen ilmatilan käytön hallinnasta sekä lentoreitti- ja lennonvarmistuspalveluista lentoasemilla Suomessa. Onnettomuustutkintakeskus suosittaa myös selkeyttämään ja yhdenmukaistamaan maastoetsintää koskevaa ohjeistusta, jotta maastoetsintä saadaan aloitettua viiveettömästi jo lentoetsintävaiheessa.

Maastoetsinnän aloittaminen ja toteutus vaatii puolestaan hyvää kommunikointia lentopelastuskeskuksen ja poliisin välillä, Ismo Aaltonen selventää. Poliisilla on erikseen ohjeet kadonneen henkilön etsintään ja lento-onnettomuuksiin ja välillä tulee eteen tilanteita kumpaa ohjetta olisi noudatettava.

Riitakorven tilanteessa ei ollut mitään tehtävissä, koska ohjaaja menehtyi välittömästi. Tutkinnassa ajattelimmekin tilannetta, jossa ohjaaja loukkaantuu, jolloin jokainen minuutti voi olla ratkaiseva, Aaltonen kuvailee. Piper-merkkinen lentokone putosi laskeutumisen aikana metsään Laukaan Lievestuoreella heinäkuussa Koneessa yksin ollut ohjaaja kuoli välittömästi.

Piperin ohjaaja oli lähdössä yhdessä Kitfox-tyyppisen lentokoneen ohjaajan kanssa matkalle Lappiin. Molempien koneiden ohjaajat päättivät ensin tarkastaa lentosään ilmasta käsin.

Heti nousun jälkeen lentäjät huomasivat, että sää lentoreitillä oli huono, joten he päättivät keskeyttää lentonsa ja palata odottamaan sään paranemista. Laskeutumisen aikana Piperin lentonopeus laski ja vajoamisnopeus kasvoi. Lopuksi lentokone osui noin 25 metriä korkeaan puuhun, lensi vielä metriä ja putosi metsään.

Ilmavoimien harjoituskone Vinka saatiin nopeasti etsimään onnettomuuskonetta, mutta hylyn paikantaminen paksusta kuusimetsästä ei onnistunut. Kone löytyi kolmisen tuntia onnettomuuden jälkeen, kun sivullinen henkilö havaitsi sen kävellessään metsätiellä. Kun kissa karkaa puuhun, Facebookin kattiryhmissä jaetaan yksityisviestein "Kentsun" numeroa.

Hän kuulemma saa kissan kuin kissan puusta luotettavasti ja turvallisesti, kun pelastuslaitokselta ei apua saa. Mutta kuka on tämä mystinen, kissojen supersankarilta kuulostava Kentsu, joka tunnetaan kissaryhmissä tuttavallisesti etunimeltä? Hän on Kenneth Wickström Espoosta, ja häntä voidaan hyvällä syyllä sanoa kissakuiskaajaksi. Kun Facebookin kissarakkaiden kesken käy kova huoli, soitetaan Wickström hätiin.

Mies ajelee Espoosta jopa Riihimäelle asti, kiipeää puuhun, jutustelee kissan kanssa ja tarjoaa ruokaa. Tilastoissa on vain hätäkeskuksen kautta kirjatut hälytykset, joten luvussa ei ole mukana niitä kertoja, kun kissanomistajat ovat soittaneet pelastuslaitokselle suoraan. Ja aina pelastuslaitos ei välttämättä ehdi hätiin. Silloin Etelä-Suomen kissarakkaat soittavat Wickströmille. Kenneth Wickström on espoolainen autonkuljettaja, mutta töiden ulkopuolella hänet tunnetaan "kiipeilijänä".

Supersankaritrikoiden ja lepakkoauton sijaan Wickström saapuu paikalle asemointiköyden, vyön, tolppakenkien ja kissanruoan kera. Vajaa kymmenen vuotta sitten hain ensimmäisen kissan puusta, kun vapaapalokunta ja pelastuslaitos totesivat, etteivät saa haettua sitä.

Olin vähän eri mieltä asiasta. Kissa oli ollut siellä viikon, Wickström toteaa. Siispä Wickström lähti ensimmäiselle kissanpelastusreissulleen.

Sen jälkeen vierähti kymmenisen vuotta ilman pelastusoperaatioita, mutta sitten karkasi paitsi Wickströmin oma kissa, myös toinen espoolainen katti. Sen jälkeen Facebookin Etelä-Suomen eläintenpelastusringeissä onkin puhuttu Kentsusta aina, kun kissa kaipaa pelastamista.

Wickströmille käyntejä on kertynyt jopa Tammisaaren, Riihimäen ja Hyvinkään seuduille. Puolentoista vuoden aikana Wickström on noutanut 20—30 kissaa puista. Viimeisin kissa, puuhun paennut Morris, haettiin korkeuksista eilen maanantaina Lempäälässä. Wickströmin kissauraan mahtuu vain pari epäonnistumista, jossa eläin ei yksinkertaisesti ole suostunut alas. Mutta sitten totesin, että on parempi olla omat, koska välineitä ei kerkeä aina hakemaan, Wickström kertoo.

Lienee sanomattakin selvää, että Wickström on eläinten ystävä. Hän on ollut eläinten kanssa tekemisissä koko elämänsä ajan, ja tällä hetkellä kissojakin on kolme. Ensimmäistä kertaa Wickström on myös valinnut yhden kissoistaan itse — tähän mennessä hän on lähinnä ottanut piikille meneviä kissoja, jotka pelastettiin perheen hoiviin. Tapa on Wickströmin äidin peruja. Äiti otti aikoinaan hoteisiinsa lopetettavaksi tarkoitetun kissan ja kun kissa oli puraissut äitiä, oli tämä todennut: Wickström kertoo harjaantuneensa tarkkailemaan eläinten käyttäytymistä ja ajatusmaailmaa.

Hän seuraa aina, salliiko eläin, että siihen kajotaan, vai pitääkö sen antaa rauhoittua. Kaksi kissaa hän on saanut alas laittamalla ruokaa oksille, ja ne ovat kömpineet seuraavana aamuna omin nokkinensa puusta.

Jos kissa on vähänkään yhteistyöhaluinen, Wickström jää jutustelemaan niin pitkään, että kissan saa napattua kiinni. Ne huomaavat, että se on niiden omaksi eduksi, Wickström toteaa. Sitten on sellaisia kissoja, joita Wickström kutsuu "päättäväisiksi henkilöiksi".

Ne eivät tahdo tehdä pelastajan kanssa yhteistyötä, joten apuun on tarvittu yksittäisinä kertoina vapaapalokuntaa ja nostokurkea. Yleisesti ottaen puuhun karanneen kissan pelastajana on paikallinen pelastuslaitoksen jäsen, sillä kissakuiskaajia ei kasva joka oksalla. Keski-Suomen pelastuslaitos on viimeisen seitsemän vuoden ajan pelastanut keskimäärin kissan kuukaudessa.

Päivystävä palomestari Tuomas Juuti kertoo, että kissojen perään ei välittömästi lähdetä, vaikka harkinta tehdäänkin aina tapauskohtaisesti. Emme lähde ensimmäisellä soitolla, kun kissa on tunti sitten kiivennyt puuhun. Näissä tapauksissa on hyvin yleistä, että kissa tulee omin avuin pois. Hän toteaa kuitenkin, että parhaiten tilanteen tietää omistaja itse.

Jos kissa ei liiku, se on kenties jumissa, ja lähempi tarkastelu voi olla paikallaan. Ikävä kyllä pelastuslaitoksellakaan ei ole kissapsykologia, joka osaisi taikoa kisun alas puusta. Keikalle lähtee se, kuka sattuu vapaana olemaan, joskin kissamaisuuttakin voidaan pelastajien kesken mittailla:.

Hän lähtee sitten kissaa pelastamaan, Juuti sanoo. Juutia kismittää yleisestikin ihmisten avuttomuus pienissä tilanteissa ja maalaisjärjen puute. Moni soittaa Juutin mukaan pelastuslaitokselle heti, kun kissimirri on kavunnut latvustoon, ja palokunta toivotaan paikalle välittömästi. Silloin ei auta hätäillä, vaan rauhoittua.

Keinomme ovat usein säikäyttäminen ja epätoivoiset kiipeily-yritykset, Juuti kertoo. Hän kuitenkin muistuttaa, että homma lankeaa pelastuslaitokselle siinä vaiheessa, kun eläimen henki on uhattuna. Siksi pelastuslaitokselle soittaminen tulee kysymykseen, jos tilanne niin vaatii.

Joskus kissa voi vahingoittua juuri pelastusyrityksien takia. Eläinlääkäri Toni Rohas Jyväskylän Toro-eläinlääkäripalvelusta kertoo, että on nähnyt uransa aikana pahimmat seuraukset pelastetuilla kissoilla, sillä ne voivat saada putoamisvammoja. Silloin katilla voi mennä jalka poikki, tulla palleatyrä tai se voi halkaista alaleukansa. Jos kovasti huolettaa, kissa ei asu lähistöllä tai on villi, puun juurelle voidaan asettaa riistakamera ja loukutushäkki, jossa on ruokaa. Ja odotetaan, Rohas neuvoo.

Kissan tultua alas se kannattaa viedä näytille klinikalle. Rohas kuitenkin huomauttaa, että puusta alas tullut kissa tuskin tarvitsee erityishoitoa, jos se suostuu syömään normaalisti. Mutta erityisesti pikkuisen pulskemman kisun tilannetta kannattaa tarkkailla. Kissoihin erikoistuva eläinlääkäri Kirsi Hartikainen Keski-Suomen eläinklinikalta kertoo, että pitkään ruoatta oleminen voi olla kissalle vaaran paikka. Monelle kissamaakarille voi tulla yllätyksenä, ettei kisua saisi paastottaa ollenkaan MTV , ei edes pyylevää kissaa.

Usein todetaan, että kissa pärjää puussa parikin päivää Etelä-Suomen Sanomat , mutta todellisuudessa tilanne on eläimelle hyvin yksilöllinen. Yhdelle viiksekkäälle ruoatta oleminen voi olla ongelmatonta monen päivän ajan, mutta toisilla maksa-arvot prakaavat jo 6—8 tunnin jälkeen. Niitä ovat joko hyvin vanhat eläimet tai sellaiset, joilla on perussairaus, täsmentää Hartikainen.

Hartikainen ymmärtää hyvin palokunnan lähtökohdan siitä, että joka kattia ei lähdetä puusta naaraamaan. Suurin osa kissoista osaa tulla alas puusta itse. Lisäksi kissa voi pelästyä ihmistä siinä määrin, että se pinkoo korkeammalle virkavallan ilmestyessä paikalle.

Hartikainen neuvoo, että puun ympäristö pitäisi tehdä kissalle turvalliseksi ja ei-pelottavaksi. Kissan nimeä ei kannata toistella tai huudella, varsinkaan uhkaavasti, sillä kissa voi olla kovin šokissa ja yhdistää myöhemmin pahan olon omaan nimeensä.

Jos kissa ei suostu tulemaan alas, sitä voidaan ruokkia puussakin esimerkiksi pitkän kepin avulla. Kun kissa haistaa tuoksun, se voi jo tulla toisiin aatoksiin ja laskeutua. Suurin osa kissoista tulee alas ruoalla jos puun alla ei ole mitään pelottavaa, Hartikainen sanoo.

Vielä parikymmentä vuotta sitten koirille suositeltiin paastottamista oksennus- ja ripulitautien yhteydessä, ja Hartikaisen mukaan kissoille — ikävä kyllä — suositeltiin samaa. Vuosien myötä on onneksi levinnyt myös tietoa siitä, että kissan elimistö ei juuri paastoa kestä, mutta edes kaikki eläinlääkärit eivät välttämättä ole asiasta täysin kartalla. Hartikaisella on kuitenkin hyviä uutisia puussa nääntyneille kissimirreille: Sekä palomestari että eläinlääkäri ovat sitä mieltä, että jos henkilö osaa hommansa, kissapelastajan toimi on hyvä asia.

Siispä Wickströmin kaltainen ihminen on sangen tervetullut apu, vaikka kiipeileekin toki omalla vastuulla. Nopein Wickströmille sattunut kissatapaus oli sellainen, jossa pelkkä pelastajan saapuminen antoi kissalle pontta poistua puusta. Siinä kesti neljä minuuttia. Pisimmillään Wickström on viettänyt puussa puolitoista tuntia kissan kanssa keskustellen ja kutsuen sitä rauhallisesti nimeltä. Wickström kiinnittää paljon huomiota eläimen elekieleen ja siihen, ettei itse kiipeä liian innokkaasti kissan perään tai näytä pelottavalta varusteiden kanssa.

Se on helppo uskoa: Wickströmin puheääni myös ihmisten kanssa on niin rauhallinen, että siinä lienee otollinen taajuus myös pelästyneelle kissalle. Jos kissa pinkoo ylemmäs, Wickström jarruttelee kiipeilemisessä eikä lähde jahtaamaan sitä. Silloin hän jättää ruokaa oksille ja odottelee, sillä pelastamisessa ei kerta kaikkiaan parane olla hätäinen. Kun kissan kanssa tarpeeksi jutustelee puussa ja tarjoilee murkinaa, alkaa se pikkuhiljaa tutustumaan pelastajaansa.

Kun kissa lopulta päättää lähteä Wickströmin mukaan, se laitetaan reppuun ja lasketaan alas. Toiset kuolaavat ja kehräävät päästyään puusta, toisien ilmeestä näkee, että ne jo suunnittelevat seuraava siirtoa. Kissapelastajan jännitys laukeaa, kun kisu saadaan lopulta turvallisesti kiinni. Pitää katsoa, että saa varmasti pysyvän otteen, ettei se vain lipsahda, Wickström sanoo.

Usein kiipeilijän istuessa kahveilla pelastettu kissa puskeekin jo syliin. Palkkaa Wickström ei pyydä. Kuten kissa, myös niiden pelastaja elää kiitoksella. Wickströmin pelastuspartiolla on tiedossa jatkaja jo nyt. Tytär, vuotias Sara Wickström, on kiinnostunut kiipeilyn opettelemisesta ja kissojen pelastamisesta isänsä lailla.

Korkeat paikat eivät tulevalle kissanaiselle ole ongelma, ja Sara lähtee isän matkaan nytkin, kun kissa on hädässä. Sillä aikaa kun Kenneth Wickström noutaa kisua puusta, tytär neuvoo omistajia eläimen ruokinnassa puussa nääntymisen jälkeen. Wickström on kuullut kahdesta muustakin kiipeilijästä Suomessa, jotka ovat tarpeen vaatiessa käyneet noutamassa eksyneitä kissoja puiden latvoista.

Hän ei siis ole välttämättä ainoa kissojen ja niiden omistajien sankari, mutta todennäköisesti tunnetuin tekijä Facebook-ryhmissä. Tulevaisuus näyttää eksyneiden kissojen kannalta valoisalta: Wickström itse aikoo jatkaa hommaa niin kauan kuin pystyy kiipeilemään, ja tytär on jo hyvässä vauhdissa harrastuksessa. Alun perin yhden kissan pelastamisesta syntyi kymmenien puussa istuvien kattien jono, joka ei näytä loppuvan. Ja jos Wickströmit aikanaan päättävät pelastamisharrastuksen, Kenneth arvelee, että jatkaja löytyy.

Kissakuiskaajan mantteli luovutetaan sitten seuraavalle. Tänään on ollut kevään toistaiseksi lämpöisin päivä. Turussa ja Heinolassa mitattiin ennätyslukemat 29,1 astetta. Lappeenrannassa ja Mikkelissä lämpötila kohosi 29,0 asteeseen. Kuluva toukokuu on ollut poikkeuksellinen lämmin.

Nyt hellelukemia on mitattu joillain paikkakunnilla perjantaista alkaen. Tänään hellelukemiin päästiin jo aamulla kymmeneltä, kun Jyväskylässä lentoaseman mittauspisteessä mittari näytti 25,1 asteen lukemaa. Samalle tasolle mittarien lukemat nousivat myös Parikkalassa, Porvoossa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kaikkien aikojen lämpöisimmät lukemat Suomessa on mitattu vuonna , kun toukokuun lopussa Lapinjärvellä lämpötila nousi tasan 31 asteeseen.

Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan toukokuun tavalliset lämpötilat ovat tässä vaiheessa kuuta ylimmillään noin astetta. Poikkeuksellisen lämmin toukokuu jatkuu.

Helleraja rikkoutui jo kymmeneltä aamupäivällä Jyväskylässä, kun lentoaseman mittauspiste näytti 25,1 lämpöastetta. Myös muun muassa Parikkalassa, Porvoossa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin aamupäivällä hellelukemia. Tavallisesti tähän aikaan Etelä-Suomessa päivän ylin lämpötila on 15—16 astetta, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Mittaushistorian korkein toukokuun lukema on 31,0 astetta. Se mitattiin vuonna toukokuun lopussa Lapinjärvellä. Joka tapauksessa myös loppuviikon sää on kesäinen , mutta iltapäiväkuurot yleistyvät koko maassa. Helleraja on rikkoutunut sunnuntaina kaikissa Suomen maakunnissa, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Lapissa helleraja rikkoutui Ylitorniolla ja Rovaniemellä, Huutonen kertoo. Huutosen mukaan kuitenkin vuonna päivää myöhemmin eli Edellinen äitienpäivän lämpöennätys on vuodelta Silloin Salossa ja Lapinjärvellä mitattiin 26 astetta, kertoo Ilmatieteen laitos.

Myös tänä sunnuntaina yli 26 asteen on menty useilla paikkakunnilla. Ilmatieteen laitoksen mukaan jo kello 11 jälkeen aamupäivällä Lappeenrannan Konnunsuolla mitattiin hellelukemat 25,6 astetta.

Yleensä vuorokauden kuumimmat tunnit ajoittuvat iltapäivään. Lämpimin päivä on kuitenkin vielä edessä, ja jopa 30 asteen raja voi mennä rikki maanantaina Etelä- ja Keski-Suomessa. Helteitä riittää Huutosen mukaan keskiviikolle asti ainakin maan sisäosissa. Viikon puolivälin jälkeen kuurosateiden todennäköisyys kasvaa, ja samalla sää viilenee jonkin verran. Lämpö ryöpsäyttää siitepölyn vauhdilla pohjoiseen — etelässäkin koivuallergikkojen pärskiminen jatkuu.

Saattoväki vähenee suomalaisista hautajaisista. Ei liene sattumaa, että samaan aikaan lisääntyvät myös tuhkahautaukset. Niissä kantajia ei aina tarvita. Tämä voi olla helpotus, jos vainajalla ei ole omaisia tai lähipiirissä ei ole kantajiksi kykeneviä. Vuonna Suomessa tuhkattiin jo yli puolet vainajista. Suomen hautaustoiminnan keskusliiton valtakunnallinen tilasto kertoo, että vuodesta vuoteen tuhkausten määrä nousi yli 7 prosenttia.

Jyväskylässäkin tuhkaukset ovat lisääntyneet joka vuosi siitä lähtien, kun krematorio aloitti toimintansa vuonna Viime vuonna tuhkattiin vainajaa. Krematorio palvelee koko Keski-Suomea, mutta tuhkattavia tulee myös maakunnan ulkopuolelta, kuten Mikkelistä.

Kaikkiaan Suomessa on 23 krematoriota, Jyväskylän lisäksi niitä on muun muassa Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Kajaanissa. Tuhkahautauksessa arkkua ei kuljeteta hautausmaalle vaan krematorioon. Tuhkausten vuoksi hautajaissaatot ovatkin siis yhä harvinaisempia.

Jos vainaja siunataan paikassa, joka on lähellä krematoriota, arkku jää siunaustilaisuuden jälkeen lähes aina korokkeelle. Siitä arkku siirretään läheiseen kylmiöön odottamaan tuhkausta.

Kun kylmiö on samassa rakennuksessa, siirron voi tehdä kappelin vahtimestari yksinkin. Kauempana pikkupaikkakunnilla tilanne on toinen. Vainajan arkku pitää kuljettaa krematorioon, joka sijaitsee helposti kymmenien kilometrien päässä.

Käytännöt vaihtelevat, mutta useimmiten kantajat tarvitaan — ja monesti myös halutaan — siirtämään arkku kylmiöstä kirkkoon tai kappeliin ja siunauksen jälkeen hautaustoimiston autoon. Esimerkiksi kaikissa kirkoissa vainajien säilytystilat ovat eri rakennuksessa.

Ja on ihan vainajaa kunnioittava tapa, että siunauksen toimittamisen jälkeen kantajat siirtävät arkun autoon, jolla se lähtee krematorioon, kertoo kiinteistö- ja hautaustoimen päällikkö Tuija Pajunen Jämsän seurakunnasta. Siellä missä arkulle tarvitaan kantajat, heistä on usein pula. Seurakunnat ja järjestöt kouluttavat tehtävään vapaaehtoisia. Perinteisesti kantajissa ei juuri näe naisia tai nuoria, mutta mitään estettä asialle ei ole. Hän ryhtyi oppaaksi, kun Yle pyysi Jämsän lukiolaisia kokeilemaan arkun kantamista.

Kutsu oli avoin, mutta yksikään nuori nainen ei rohjennut osallistua harjoitukseen tyhjällä arkulla. Tärkeintä on rauhallisuus ja kunnioitus, Reijo Ekman opastaa. Hän muistelee nähneensä hatun ja liinan putoamisen hautaan ja talvella horjahduksia liukkaissa kengissä haudan reunalla. Eniten jännitetään hautaan laskua, ja siksi Ekman vaatii, että nuoret kokeilevat myös liinoilla kantamista. Ottaa tukeva ote, ettei lipsu, ja käännöksissä ja rappusissa kuljettava rauhassa, Patrik Leander kertaa oppimaansa.

Liinat vaihtuvat kahvoihin, ja kuuden hengen tiimi kantaa arkun ulkona odottavaan autoon. Kaikki nuoret miehet pitävät kokemusta hyödyllisenä, vaikka kantajapestiä ei ole heti tiedossa. Syrjäisen maatilan pihanpiirissä olevasta aitauksesta kuuluu möreitä varoitushuutoja, kun katselemme parin sadan metrin etäisyydeltä aitauksen keskellä pellolla käyskenteleviä outoja eläimiä.

Voimakkaat varoitushuudot muistuttavat karhun tai hirven örinää, niiden tarkoituksesta ei voi erehtyä. Huomaamme viiden yksilön lauman keskelle pienen vasan. Varoitushuudot ovat tehneet tehtävänsä ja emo johdattaa huterin askelin lumihankien keskellä liikkuvan pitkäkoipisen vasan metsän suojaan. On huhtikuun puoliväli ja vasa on vasta muutaman päivän ikäinen. Koko lauma suojaa tulokasta. Ne ovat hyvin varovaisia ja reagoivat pienimpäänkin liikkeeseen.

Vaikka olemme satojen metrien päässä niistä, on meidän riisuttava yltämme kirkkaan väriset vaatekappaleet. Erityisesti punaiseen väriin ne tuntuvat reagoivan voimakkaasti.

Jotta nämä eläimet saavat olla rauhassa ulkopuolisilta häiriöiltä, emme kerro milutarhan tarkkaa sijaintia emmekä sen omistajan nimeä. Nuo erikoiset eläimet ovat davidinhirviä eli miluja. Sanotaan, että sillä näyttää olevan hirven sarvet, kamelin niska, lehmän sorkat ja aasin häntä. Davidinhirvet päätyivät Keski-Suomeen Liedon Zoolandian kautta.

Sinne milut tuotiin Latviasta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen. Esimerkiksi Virossa niitä on paljon, tietää milujen omistaja. Liedosta davidinhirviä on siirretty myös Korkeasaaren eläintarhaan. Liedossa Taavetti-hirvi onnistui karkaamaan tarhasta pariinkin kertaan. Metsästäjille annettiin lupa ampua se Animalia , mutta tässä vaiheessa keskisuomalainen eläinten ystävä päätti tuoda sen Keski-Suomeen vuonna Taavetti yritettiin aluksi laittaa yhteen peurojen kanssa, mutta ei se viihtynyt.

Sen seuraksi tuotiinkin kaksi naarasta. Ensimmäinen vasa syntyi vuosi sitten keväällä ja kuukausi sitten huhtikuun alkupuolella syntyi toinen vasa. Viime vuoden vasa voi hyvin vaikka emo onkin nyt vieroittamassa sitä. Keskisuomalainen tarha on ainoa yksityisessä omistuksessa oleva milutarha Suomessa. Siitä ei ole aikomusta tehdä käyntikohdetta vaan toiminta pyörii täysin eläinten ehdoilla.

Davidinhirvi on kiinalainen hirvieläin, joka metsästettiin sukupuuttoon sodan pyörteissä luvun alkupuolella. Viimeisestä luonnonvaraisesta milusta on havainto vuodelta Vuonna laji julistettiin luonnosta hävinneeksi IUCN. Nimensä milu on saanut ranskalaisen lähetystyöntekijän ja luontotutkijan Armand Davidin mukaan.

Ennen lajin sukupuuttoa hän ehti siirtää niitä suojelualueille. Metson lemmenleikkien uskotaan huipentuvan vapun tienoilla. Kansanedustaja Susanna Huovinen ilmoitti keskiviikkona, että hakee vapautusta eduskuntatyöstä jättäen eduskuntakautensa kesken. Huovisen tilalle äänimäärän perusteella nousisi Riitta Mäkinen. Ylä-Savon Osuuspankille jää jatkossa konttorit vain omalle talousalueelleen. Kyseessä on hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, mutta se ei ole luonteeltaan erityisen vakava. Jos mielii välttää muovista johdettuja keinokuituja, on käännyttävä luonnonkuitujen ja kerrospukeutumisen puoleen.

Tulevaisuudessa entisajan konstit ja moderni tekstiiliteollisuus lyövät kättä. Eettiset ongelmat ovat organisaatioiden arkipäivää, mutta keskijohto kokee jäävänsä näiden ongelmien kanssa yksin. Tie oli suljettu Tampereella Linnainmaan kohdalla vakavan onnettomuuden takia. Joutsan Rutalahdesta Jyväskylään päivittäin noin sata kilometriä ajava Mikko Huikko säästää vuosittain noin 1 euroa vaihdettuaan dieselin sähköautoon.

Valtakunnallisen Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajaksi on valittu jyväskyläläinen Irma Hirsjärvi. Torin siirto jää odottamaan Valtiontalon remontin valmistumista. Valtateiden nopeusrajoitukset vaihdetaan kesänopeuksiin tämän päivän aikana. Perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen huomiot hallituksen sote-mallin puutteista eivät tulleet hallituspuolueille yllätyksenä, kirjoittaa politiikan toimittaja Hannu Tikkala.

Daniel Ricciardo ajoi Monacon voittoon paalupaikalta, vaikka menetti autostaan tehoja kilpailun alkuvaiheissa. Sebastian Vettel ja Lewis Hamilton ottivat seuraavat sijat. Yle Tunnuksen käyttöehdot muuttuvat Hyväksyn käyttöehdot Hyväksyn myöhemmin. Hellerajat rikkoontuvat tänäänkin monin paikoin — lämpimintä on Etelä- ja Keski-Suomessa Hellerajat menevät rikki jopa yli kymmenellä mittausasemalla Etelä- ja Keski-Suomessa, kertoo Ilmatieteen laitos. Kouluihin jää arvotavaraa, jota kukaan ei kaipaa — vanhempien välinpitämättömyys ihmetyttää Keväisin Suomen koulujen aulat täyttyvät vaatteista ja tavaroista, joita oppilaat ovat unohtaneet kouluille.

Puulla mikrobeja ehkäiseviä ominaisuuksia — tutkimus selvittää, tehoaisiko se lääkkeille vastustuskykyisiin bakteereihin Teknologia tutkimuskeskus VTT ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat aloittamassa hanketta, jonka tarkoituksena on edistää puupohjaisten tuotteiden kehittämistä sairaaloihin.

Haluatko löytää Alvar Aalto -helmet? Uusi matkailusivusto esittelee 16 kaupungin kohteet Matkailijat löytävät nyt aikaisempaa paremmin Alvar Aallon rakennusperinnön pariin. Ystävien viimeinen lahja syöpään kuolleelle Hanna Pahlstenille toteutuu: Lastensuojelulaitosten valvontaa halutaan parantaa — sijoitetut nuoret pääsevät antamaan paremmin palautetta Nuorisokoteihin luodaan pysyvää palautemallia, jossa sijoitetut nuoret saavat kertoa kokemuksiaan henkilölle, joka on ollut samankaltaisessa tilanteessa.

Tuli riehui Jyväskylässä — Luhtitalon asukkaat evakuoitiin yöhön 12 asunnon talosta tuhoutui täysin kaksi huoneistoa. Kilpailu halpaa sähköä etsivistä kuluttajista kovenee: Liikuntapääkaupungiksi haluavan Jyväskylän Hippos-suurhanke epäilyttää: Tunnistatko kymmenen kodin tuhoeläintä? Lutikat pelottavat ja hävettävät — ja ne voivat vallata kokonaisia kerrostaloja Lutikat ovat lisääntyneet Suomessa rajusti viime vuosina.

Yliopiston rehtori Huhtasaaren gradukohusta: Jyväskylän yliopisto aloittaa uuden esiselvityksen Laura Huhtasaaren pro gradu -työstä Uuden selvityksen tarkoituksena on kartoittaa uusien esitettyjen loukkausepäilyjen aiheellisuus.

Kevään lämpöennätys meni taas uusiksi — nyt 29,1 astetta Jo viime perjantaina alkanut lämpöputki jatkuu näillä näkymin koko viikon. Helleraja rikkoutui jo aamukymmeneltä: Yli puolet vainajista tuhkataan — pulaa arkunkantajista se helpottaa, muttei poista kokonaan Tuhkahautaukset lisääntyvät vuosi vuodelta. Huhtasaaren gradussa luultua enemmän plagiointia — Huhtasaari: Puna-armeijan turkkeja varten tarhattu supikoira on sitkeä selviytyjä — riistapäällikkö pitää vieraslajin hävittämistä Suomesta mahdottomana tehtävänä Haitalliseksi vieraslajiksi nimettyä supikoiraa on tähän saakka saalistettu riistanhoitotarkoituksessa jopa yksilöä vuosittain.

Kiistelty BEMER ei toimi fibromyalgian kipuihin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tehdyn tutkimuksen mukaan BEMER-sähkömagneettilaite vaikutti fibromyalgian kipuihin yhtä paljon riippumatta siitä, oliko sen hoitava osa päällä vai ei. Änkyttävä Joni Dickhoff puhui itselleen työpaikan, mutta rakkauselämää puhevika varjostaa: Äiti, älä puutu lapsen läksyihin tai teet karhunpalveluksen Tutkimus kertoo, että mitä enemmän lapsi huolehtii läksyistään itsenäisesti, sitä sitkeämpi hän myöhemmin on koulutehtävien parissa.

Pahvikahveista tolkuton riesa tienvarsilla — "Takeaway-mukit pitäisi kieltää", sanoo siivouksesta vastaava urakoitsija Levähdysalueet toimivat edelleen luvattomina kaatopaikkoina, joihin kipataan niin kotitalousroskat, vanhat kylpyammeet, sohvat kuin myymättä jääneet joulukuuset. Tivolit ovat kiertäneet Suomea jo vuotta — perinne alkoi teltasta Keravalla Suomen kiertävät tivolit on hyväksytty osaksi Unescon elävän perinnön kansallista luetteloa.

Kolme kuollut kolmen auton kolarissa Konnevedellä Kolme ihmistä on on kuollut ja kaksi loukkaantunut vakavasti kolmen henkilöauton kolarissa tiellä Konnevedellä.

Viidelle papille piiskaa sateenkaariparien vihkimisestä — Professori: Samaa sukupuolta olevien avioliitto Pysti korjattu, kakut leivottu, Keuruu juhlii torilla — Yle seuraa Mestis-iloa suorana Maalaiskaupungin kiekkojoukkueen sensaatioksi luokiteltua Mestis-voittoa juhlitaan komeasti torin täydeltä Keuruulla perjantai-iltana.

Häviäjä haluaa nopeasti eroon teettämästään mestaruuskrääsästä — Pelicansin mestaruuslippikset lahjoitettiin Afrikkaan Käyttämättä jääneet urheiluseurojen mestaruuslippalakit pyritään hävittämään kaikessa hiljaisuudessa. Esivanhempien tavarat vitriineissä — saamelaisten suhde museoon on vaikea, mutta sovinto on jo käynnissä Väitöskirjatutkija Áile Aikion mukaan museoissa näkyy vahvasti eurooppalainen ja länsimainen leima, joka on jopa vahingollinen alkuperäiskansojen kannalta.

Peippoja pesii Suomessa miljoonia, kiljuhanhi kokee jopa yksinäisyyttä — katso Suomen yleisimmät ja harvinaisimmat lintulajit Liki 40 prosenttia maailman lintulajeista on vähenemässä.

Jyväskylän Puukuokka niittää menestystä arkkitehtikilpailussa Arkkitehtilehtien päätoimittajat nostivat Jyväskylän Puukuokan viiden parhaan joukkoon kansainvälisessä puuarkkitehtuurikilpailussa.

Influenssarokotteesta kieltäytyminen johtanut yksittäisiin hoitajien irtisanomisiin — Tehy on huolissaan, mitä tapahtuu rokotemyönteisyydelle Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan uuden tartuntatautilain tulkintaongelmissa on alueellisia eroja. Uutisia sadan vuoden takaa: Junat kulkevat taas Jyväskylän ja Pieksämäen välillä Henkilöliikenteen junat korvattiin linja-autoilla. Rautatieliikenteessä on häiriö - junat korvataan busseilla Jyväskylän ja Pieksämäen välillä Häiriön kestosta ei toistaiseksi ole tietoa.

Kymmeniä tuhansia ylimääräisiä kilometrejä — sisäilmaongelmat tekivät poliisista juoppokuskin Keski-Suomessa Jyväskylän poliisitalon poliisivankila suljettiin alkuvuodesta sisäilmaongelmien vuoksi.

Kuuluuko sinun perheeseesi bonusmummo, paras ystävä tai ex-puoliso? Yhä useampi perhe muodostuu itse valituista ihmisistä Äiti, isä ja kaksi lasta. Metsojen tirkistely haastaa norppaliven — sähköisiä soidinmenoja voi katsella suoraan riistakamerasta Metson lemmenleikkien uskotaan huipentuvan vapun tienoilla. Kansanedustaja Susanna Huovisen jatkajaa ei vielä tiedetä — Riitta Mäkinen harkitsee Kansanedustaja Susanna Huovinen ilmoitti keskiviikkona, että hakee vapautusta eduskuntatyöstä jättäen eduskuntakautensa kesken.

Ylä-Savon Osuuspankin yt-neuvottelut päättyivät: Jyväskylän, Oulun ja Muhoksen konttorit kiinni, 25 työntekijää saa lähteä Ylä-Savon Osuuspankille jää jatkossa konttorit vain omalle talousalueelleen. Laura Huhtasaaren gradussa plagiointia, mutta vain vähän Kyseessä on hyvän tieteellisen käytännön loukkaus, mutta se ei ole luonteeltaan erityisen vakava. Isoäidin nahkapöksyt kuorihousujen tilalle — pärjääkö nykyihminen ilman muovia sisältäviä vaatteita?

Organisaation keskijohto jää ilman tukea, kun ylempi johto lakaisee ongelmia maton alle Eettiset ongelmat ovat organisaatioiden arkipäivää, mutta keskijohto kokee jäävänsä näiden ongelmien kanssa yksin. Yksi henkilö kuoli onnettomuudessa — rekan ja pakettiauton kolarista kilometrien ruuhkat Tampereella Tie oli suljettu Tampereella Linnainmaan kohdalla vakavan onnettomuuden takia.

jyväskylä suomi uutiset

0 thoughts on “Jyväskylä suomi uutiset”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *